21 mars 2020

Touch My Fire / Storbritannien 2005

Det kan vara knepigt att göra karriär när det man är mest känd för är att bli bortvald. Hela Storbritannien satt klistrat framför rutan när avgörandets stund var inne i Popstars 2002, där man skulle sätta ihop ett nytt tjejband. Javine Hylton var den sista som valdes bort från gruppen som skulle bli Girls Aloud.

Till skillnad från de allra flesta band som skapades för de olika tv-sända talangjakter som var så populära på 00-talet så lyckades Girls Aloud på riktigt att erövra marknaden och släppte tjugo singlar i rad som alla tog sig in bland de tio främsta på Englandslistan. Och när det tåget gick stod Javine kvar på perrongen.

För att göra illa värre uttalade sig gruppmedlemmarna efteråt om vilken tur det var att Javine valts bort då hon inte skulle passat in i dynamiken. "Hon var inte direkt en lagspelare", hette det.

Javine fortsatte istället som soloartist och fick en hit 2004 med "Real Things", men när det efterföljande albumet sålde dåligt dumpades hon av skivbolaget.

För att hålla sig kvar i rampljuset ställde hon upp i "Making Your Mind Up", den brittiska uttagningen till ESC. Hennes främsta rival om segern var Katie Price - en omsusad och kontroversiell fotomodell och tidigare "glamour girl" som nu ville bli popstjärna. I startfältet fanns också Gina G (Storbritannien 1996) men hon kom på allra sista plats.

Javine drog det längsta strået trots att hennes lilla, vågade klänning inte hölls på plats och visade upp en hel del mer bröst i direktsändning än vad BBC var nöjda med. En liten skandal livar alltid upp och nu fanns det en och annan som trodde att Storbritannien skulle kunna ta sig tillbaka upp till topplaceringarna i ESC.

I Kiev mötte Europa upp med en oändlig rad av trummande och rytmiska bidrag och Javine, som gav ett lite stökigt intryck, överskuggades totalt av konkurrensen. I röstningen var hennes låt den som sista som höll nollan och den fick bara poäng från tre länder. Låten blev en mindre hit i Storbritannien men hjälpte inte Javines karriär desto mer.

När hon året efter åkte fast för att ha kört bil alkoholpåverkad tog karriären ännu en stöt. Sedan dess har Javine mest setts i olika program som "Come Dine With Me" och "Celebrity Masterchef" där hon tävlade mot Cheryl Baker från Bucks Fizz (Storbritannien 1981).

2013 sjöng hon på singeln "Never" med Wawa & M.A.R.K som visserligen inte blev en kommersiell hit men som fick en hel del positiv uppmärksamhet i branschmedierna.Javine / Touch My Fire (Storbritannien 2005)
22:a plats av 24 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar