26 december 2016

Making Your Mind Up / Storbritannien 1981

Från 1964 till 1975 hade BBC på förhand valt ut en artist som fått sjunga alla låtarna i den nationella finalen. Med tiden hade det blivit allt svårare att hitta etablerade namn som var intresserade av att ställa upp och från och med 1976 hade man öppnat upp A Song For Europe och låtit en mångfald av artister vara med. Det hade funkat till en början.

Det skulle visa sig minst lika svårt att få intressanta artister att ställa upp i de nationella finalerna som det varit att få dem att ta på sig hela jobbet, så att säga. Snabbt befolkades uttagningarna av hoppfulla men okända förmågor och - framför allt - grupper sammansatta enbart för att sjunga en enda låt.

Sådana grupper hade vunnit såväl 1978 och 1980 och även om ingen verkar ha formulerat det så på den tiden måste det ha varit här som resten av Europa så småningom fick en känsla av att Storbritannien inte längre tog ESC på allvar. Kanske tog de inte heller Europa på allvar?

Bucks Fizz var exakt den typen av hastigt sammansatt grupp. "Making Your Mind Up" var från början inskickad av låtskrivarna Andy Hill och John Danter för att Hills flickvän Nichola Martin skulle framföra den som del av en ny grupp. När man istället hittade fyra sångare med bra kemi tog Nichola Martin ett steg tillbaka och ägnade sig istället åt gruppens image och koreografi.

Mike Nolan hade funnits med i bilden redan då den första demoversionen spelades in. Nu fick han sällskap av Bobby G, Jay Aston och Cheryl Baker. Den senare hade redan varit med i Co-Co och var inte särskilt sugen på att vara med igen. Enligt egen uppgift gillade hon inte låten men lät sig övertalas av Andy Hill som hävdade att "Making Your Mind Up" inte hade en chans att vinna.

Bucks Fizz vann inte bara - de slog också en av de få etablerade och "riktiga" akter som letat sig in i tävlingen. Liquid Gold hade haft stora framgångar, främst med "Dance Yourself Dizzy", och skulle ha varit ett spännande inslag även om "Don't Panic" kanske inte skulle varit en vinnare i Dublin.

Där tog istället Bucks Fizz ännu en seger med hjälp av sin energiska koreografi och sitt klädtrick där pojkarna rev av flickornas kjolar efter mellanspelet. I ett jämnt startfält lyckades Storbritannien vinna tack vare ett högt medeltal - faktum är att bara två länders jurygrupper haft Bucks Fizz som etta.

Många bedömare var kritiska till segern och menade att en hel armada av billiga tricks fick en svag låt att framstå som aptitlig, och att en sådan vinnare knappast gjorde något för att förstärka tävlingens image eller ställning. "Making Your Mind Up" blev ändå en stor hit och blev något av en dansbandsfavorit i Sverige där den spelades in av Ingmar Nordströms, Curt Haagers och Thorleifs.

Underligt nog gjorde Bucks Fizz sedan det ingen förväntat sig - och vad ingen annan av de för tillfället sammansatta grupperna lyckades med - när de lyckades följa upp framgången, få fler hits och bli en av 1980-talets mest framgångsrika popgrupper, åtminstone på hemmaplan, med singlar som "Piece of the Action", "Land of Make Believe" och "My Camera Never Lies".

En förödande bussolycka, som nästan kostade Mike Nolan livet, och Jay Astons avhopp - till viss del triggat av att hon haft en affär med Andy Hill - satte stopp för gruppens egentliga storhetsperiod även om de lyckades ta sig tillbaka till topplistorna 1986 med "New Beginning".

Precis som med Baccara finns det idag två uppsättningar Bucks Fizz - en med Bobby Gee och en med de tre andra originalmedlemmarna - som turnerar Storbritannien runt.

I september 2017 gav Cheryl Baker, Mike Nolan och Jay Aston ut en ny skiva under namnet The Fizz, nu med Bobby McVay (Storbritannien 1983) som fjärde medlem. "The F-Z of Pop" tog sig upp till plats 25 på den brittiska albumlistan, men McVay lämnade gruppen bara några månader senare.

Uppdaterad 20 april 2018Bucks Fizz / Making Your Mind Up (Storbritannien 1981)
1:a av 20 bidrag i Dublin

1 kommentar:

  1. åh shit Tobias en av två låtar jag uppträtt i drag med var 17 då en vän slet av mej kjolen

    SvaraRadera