8 december 2016

A-Ba-Ni-Bi / Israel 1978

Att skicka Ilanit en gång till såg ut som en bra idé på pappret men ingen var riktigt nöjd efteråt. Ilanit gillade inte låten, placeringen blev medioker och hemma i Israel knorrades det över att samma artist skickades en gång till istället för att ge någon ny chansen.

Det bestämdes att man skulle anordna en tv-sänd uttagning istället för att välja internt och valet föll på att använda den väletablerade israeliska sångfestivalen för ändamålet. Tolv bidrag valdes ut i vanlig ordning och bedömdes av jurygrupper runt om landet och vinnaren skulle få representera den judiska staten i Paris i hopp om en bra placering.

Israels delegationschef Rivka Michaeli antydde senare att man på IBA inte varit så imponerade över nivån på de inskickade bidragen och att man bett den rutinerade Nurit Hirsch - som stod bakom Israels debutbidrag fem år tidigare - att specialskriva en låt. Kvaliteten kan inte ha varit så dålig ändå, då förhandsjuryn kostade på sig att refusera en viss "Hallelujah" som skulle visa sig gångbar ett år senare.

Nurits låt vann i slutändan, framförd av den unge Izhar Cohen från Tel Aviv. Han kom från en musikalisk familj och hade redan som liten uppträtt med sin far och sina syskon. Under 1970-talet hade han vunnit flera sångtävlingar och var flitigt spelad på israelisk radio. I finalen hade han fått stöd av den dansanta sånggruppen Alpha Beta som plockats ihop specifikt för tillfället.

I Paris sågs israelerna som en outsider - Belgien var storfavoriten - men under röstningen började toppoängen smattra in. Israel fick fem tolvor i rad, vilket fortfarande är rekord. Ganska snart hade Israel skaffat sig en ointaglig ledning.

Grannlandet Jordanien direktsände ESC för första gången men så snart det stod klart att Israel skulle vinna avbröt man programmet. Dagen efter lät man meddela sina tittare att tvåan Belgien hade vunnit. Inte heller IBA hade visat omröstningen, så israelerna fick veta att de vunnit först då det berättades på radions sena nyhetssändning.

Izhar Cohen släppte ett album på engelska efter finalen. Även om "A-Ba-Ni-Bi" (refrängen betydde "Jag älskar dig" på hebreiskt rövarspråk) bara blev en moderat hit i Europa såg den till att hålla Izhar mycket populär på hemmaplan under de närmaste åren.Izhar Cohen & Alpha Beta / A-Ba-Ni-Bi (Israel 1978)
1:a plats av 20 bidrag i Paris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar