23 december 2016

Voda / Bulgarien 2007

Det hade ärligt talat inte gått något vidare på de två första försöken men bulgarisk tv tappade inte sugen utan organiserade ännu en stor nationell uttagning med två semifinaler och nationell final i Sofia. Den slutade med en fullständig utklassningsseger där den vinnande duon fick nästan sju gånger så många telefonröster som tvåan.

Elitsa Todorova var en högt utbildad musiker med diverse trummor som specialinstrument. Hon hade också sjungit i kör och deltagit i en mängd musikaliska experiment och fått flera tunga priser för sina insatser för bulgarisk folkmusik. Sedan några år tillbaka hade hon samarbetat med en annan uppmärksammad trummare - Stoyan Yankoulov - och som trummande duo hade de tagit Bulgarien med storm.

"Voda" var också en spännande hybrid mellan riktig lokal folkmusik - inte bara som den lättsamma dekoration den ofta blir i ESC - och verkligt samtida dansmusik.

I Helsingfors var Elitsa och Stoyan populära och uppskattade bland fansen. De gjorde sig väldigt tillgängliga och ställde upp på många foton och skrev en mängd autografer. Kanske tyckte de sig behöva det, för det var inte många som trodde att de skulle klara sig vidare från semifinalen.

Inte nog med att semifinalen var galet lång med 28 bidrag och att Bulgarien sjöng allra först och riskerade att bli bortglömda innan uppspelningen var slut, dessutom gick repetitionerna illa och Elitsa sjöng riktigt falskt och surt. Också i semifinalen lät det rätt illa och skakigt och duon verkade ha nerverna utanpå kroppen. Trots det lyckades man kvala in, och i finalen fick man ett mycket bättre startnummer nära slutet.

Nu verkar nervositeten ha runnit av. Framträdandet på lördagkvällen var av en helt annan kaliber: övertygande, självsäkert och häftigt. Poängen rann in från alla Europas hörn och innan kvällen var slut hade Bulgarien slagit sig in bland de fem bästa, något som förhoppningsvis var en tröst under de nio år det skulle ta innan man tog sig till final på nytt.Elitsa & Stoyan / Voda (Bulgarien 2007)
5:e plats av 24 bidrag (final) i Helsingfors

1 kommentar:

  1. Äntligen, där kom den ... min största favorit i Eurovision över huvud taget!
    Jag har till och med skrivit en hel text om denna låt och varför jag gillar den så mycket. Finns på min Eurovisionblogg (som jag i övrigt inte skrivit mycket på ännu eftersom den är ganska nystartad): http://cheurovision.blogspot.se/2016/09/det-basta-bidraget-i-eurovision-nagonsin.html
    God jul! :)

    SvaraRadera