31 december 2016

Grande amore / Italien 2015

På bara några år hade det nya teamet på Rai lyckats med det som ingen tidigare klarat av. Med ens hade man fått såväl media som tv-publiken att börja intressera sig för den där utländska schlagerfestivalen - detta internationella fattigmans-Sanremo - som man aldrig tidigare till fullo engagerat sig i. Kanske också italienarna innerst inne längtat efter att se sig själva i ett mer europeiskt sammanhang?

Efter ett misslyckat försök att välja internt 2014 vände man åter blickarna mot den inhemska Sanremo-festivalen. Utan att uttryckligen förvandla Sanremo till en nationell uttagning beslutade man att stärka banden mellan tävlingarna och att vinnaren skulle erbjudas möjligheten att få representera Italien i Wien.

Till all lycka var Sanremo-vinnaren ett relativt nytt stjärnskott på marknaden som gärna tackade ja till lite extra exponering och som gärna tog sig an ESC.

Tenorerna Piero Barone och Ignazio Boschetto hade träffat barytonen Gianluca Ginoble i tv-programmet Ti lascio una canzone redan som väldigt unga tonåringar. En producent såg en möjlighet att skapa en ung motsvarighet till de något mer legendariska Tre Tenorer som tidigare tagit världen med storm och efter en del funderande hittade man gruppnamnet Il Volo.

Gruppen hade slagit in väl både hemma och utomlands. Deras skivor sålde bra och de hade nominerats till en Latino-Grammy, men trots det var det ändå bara ytterligare en grupp som blandade pop och opera. Det hade hörts förr, om man säger så.

Hur som helst var låten de ställde upp med i Sanremo inget mindre än ett litet mästerverk - särskilt de låga, viskade, suggestiva verserna är fantastiskt fina. Inför finalen var man tvungen att kapa bort 45 sekunder ur originalversionen, men Il Volo var ändå den kanske allra största favoriten. Ändå blev det "bara" en tredjeplats till slut.

Missnöjet bland låtens fans formligen exploderade då EBU offentliggjorde resultaten och visade hur juryn röstat och hur telefonrösterna fallit. Italien vann telefonomröstningen i stor stil medan juryn placerat operapopen först på sjätte plats. För första gången sedan juryn återinförts 2009 hade någon annan än tittarnas favorit vunnit och nu ville en och annan göra sig av med juryn på nytt.

Den italienska delegationen tog nederlaget med stil och elegans och visade sig ha vunnit ändå på sätt och vis. Tävlingens popularitet ansågs nu så hög att finalen året efter visades på Rai 1 - landets största tv-kanal - för första gången sedan finalen hölls i Rom 1991.Il Volo / Grande Amore (Italien 2015)
3:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar