12 december 2016

Play / Estonia 2016

Efter framgången med "Goodbye to Yesterday" fick Estland nytt självförtroende, även om placeringen i Wien inte blivit riktigt så hög som man hoppats. Inför Eesti laul 2016 slog man på stora trumman och beslutade att förlägga den nationella finalen till Saku Suurhall där man arrangerat ESC 2002. Nu var det åter dags att visa världen vad lilla Estland klarade av.

I vanlig ordning hölls de två semifinalerna i en studio i tv-huset i Tallinn. Alla framträdanden var inspelade i förväg men alla artister fanns ändå på plats för att ta emot resultaten i direktsändning.

Finalen i Saku Suurhall var snygg och den allmänna standarden helt okej, men kanske saknades de riktigt vassa kandidaterna det här året. Vinnare i stor stil hos såväl juryn som tittarna blev Jüri Pootsmann som året innan vunnit estniska Idol - Eesti otsib superstaari.

Vinnarlåten var en dramatisk Bond-inspirerad låt skriven av fjolårsvinnaren Stig Rästa och i Saku Suurhall hade unge Pootsmann gjort väl ifrån sig med ett övertygande och nervigt framträdande. Han hade skyndat långsamt efter sin Idol-vinst och hade bara en EP-utgåva i bagaget.

I Stockholm visade sig dessvärre sångarens bristande erfarenhet. Någon hade beslutat att Jüri skulle stajlas om i en osmickrande kostym och att framträdandet inte var tillräckligt spännande i sig utan att artisten skulle göra ett fullständigt onödigt och distraherande korttrick istället för att koncentrera sig på sången.

En mer rutinerad artist skulle sannolikt ha satt ned foten och krävt att få göra sin egen grej ifred, men i semifinalen kändes den tidigare så säkre Jüri Pootsmann tunn och bortkommen. Estland missade inte bara finalen utan kom allra sist i semifinalen - landets sämsta placering någonsin.

Fiaskot till trots fortsatte Jüri Pootsmann att turnera Estland runt med sitt band och släppte senare under året sitt debutalbum.Jüri Pootsmann / Play (Estland 2016)
18:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Stockholm

1 kommentar:

  1. Intressant att du alltid har någon bra förklaring till varför det gick dåligt respektive bra för olika bidrag. :) Kunde du se de där faktorerna "bristande erfarenhet", "osmickrande kostym" och "tunn och bortkommen" hos Estland redan innan resultatet kom nu i år, eller har du insett i efterhand att det måste ha varit det som det berodde på? (Själv tänkte jag inte alls på de där sakerna under tävlingens gång, eller över huvud taget förrän du nu påpekade dem - jag kunde bara se och höra ett ganska svårbedömt bidrag och ingenting mer.)
    Vad som orsakar flipp eller flopp i ESC är verkligen en hel vetenskap att komma underfund med (och ingen exakt vetenskap heller ...) så jag är lite imponerad av att du fixar det så lätt!

    SvaraRadera