21 december 2016

Insieme: 1992 / Italien 1990

För ett otränat öga framstår det förmodligen som att italienska Rai hade ett fantastiskt år i Eurovision Song Contest 1990, med tanke på att de vann hela tillställningen i Zagreb. Det är förmodligen ganska långt ifrån sanningen. Flera saker pekar på att italienarna brydde sig ännu mindre än de normalt brukade.

Inte för att Italien någonsin engagerat sig särskilt djupt i den internationella schlagerfestivalen. De hade alltid föredragit det egna originalet i Sanremo och de senaste åren verkade det italienska intresset ha svalnat ytterligare. 1990 tycks vara något slags generell fryspunkt.

Toto Cutugno var förvisso ett stort namn. Han hade startat sin bana i gruppen Albatros men blev snabbt efterfrågad som låtsnickare och skrev flera stora internationella hits som "L'été indien", "Et si tu n'existais pas" och "Laissez-moi danser".

Han hade ställt upp som soloartist i Sanremo sju gånger - han vann 1980 med "Solo noi" men hade sedan blivit något av tvälingens eviga tvåa. Hans största hit var "L'italiano" från 1983 - en låt som sålde bra på olika marknader runt om i Europa.

Valet verkar dock ha gjorts sent. De utsända från brittiska OGAE - som inte hunnit se den andra delen av förhandsvisningarna - trodde fortfarande när den italienska repetitionen började i Zagreb att landet skulle representeras av Mietta.

Förhandsvideon känns också ofärdig och skvallrar om att det nog varit bråttom. Ljudspåret är en riktigt rå demo och bitvis låter det som om den klippts med yxa och tejpats ihop i all hast. Det var lätt att missa att låten - en totalt oblyg hyllning till den framtida europeiska unionen och hur den ska få alla européer att känna sig enade och tillsammans - faktiskt var riktigt bra.

Vid ankomsten i Zagreb hade Cutugno ingen egen kör med sig utan hyrde in ett gäng på plats. De visade sig vara inget mindre än en uppdaterad version av Pepel in kri - den slovenska grupp som representerat Jugoslavien i Stockholm 1975.

Under repetitionsveckan betedde sig Toto Cutugno precis som det anstår en sydländsk superstjärna och fler än en deltagare på plats har i efterhand erkänt att de hade svårt att vara riktigt glada för hans seger. Någon snäppet ödmjukare hade gärna fått ta hem spelet.

Den sista - och mest komprometterande - biten i pusslet om Rais totala icke-engagemang är att tävlingen inte ens sändes i italiensk tv. Om man får tro legenden tog Rai direktsändningen först när det stod klart att Toto Cutugno skulle vinna.

Den italienska juryns egendomliga beteende är egentligen bara en extra dekoration på tårtan. Under genrepet hade den italienska talespersonen ingen aning om vad han skulle göra, och när han ropades upp i direktsändning sa han först att han talade för den spanska (!) juryn innan han levererade kvällens mest udda uppsättning poäng där samtliga av de svåraste konkurrenterna fick nollor. Fanns där ens en jury eller hittades siffrorna bara på i hastigheten?

Hur som helst blev låten en hit även på hemmaplan - och en lite mindre hit runtom på kontinenten - och Toto fick äran att vara programledare för nästa års final i Rom, vilket han gjorde ungefär lika elegant som en flock skenande elefanter tar sig igenom en glasbutik. Det är kanske svårt att tro, men Toto hade senare en lång bana som uppskattad tv-värd.

Vid sidan av tv-jobben fortsatte Toto att sjunga och som så många andra av hans jämnåriga kollegor reste han runt på en mängd nostalgiturnéer och sjöng sina gamla hits. 

I augusti 2023 avled Toto Cutugno - som fyllt 80 år en dryg månad tidigare - efter en längre tids sjukdom. Han hyllades av sina artistkollegor såväl som av Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

Uppdaterades 22 augusti 2023Toto Cutugno / Insieme: 1992 (Italien 1990)
1:a av 22 bidrag i Zagreb

1 kommentar: