10 december 2016

Mangup / Jugoslavien 1988

För tredje året i rad tog Zagreb hem segern och för andra året i rad stod Rajko Dujmić bakom den vinnande låten. Den musikaliska motorn i omåttligt populära Novi fosili hade uppenbarligen tid och potential att skriva också för andra.

Srebrna krila hade bildats som en ren rockgrupp 1978 och ses idag som Kroatiens första boyband. I centrum stod Vlado Kalember och hans tillkämpat hesa röst och gruppen fick snabbt luft under vingarna med den stora hiten "Ana". De kom nära att vinna de jugoslaviska finalerna två gånger: 1981 med "Kulminacija" och 1982 med "Romeo i Julija".

1984 vann Vlado den jugoslaviska finalen utan sitt band men i duett med Izolda Barudžija och började så småningom söka sig bort från gruppen. Snart började bandets nya keyboardist Mustafa Ismailovski ta över mer och mer av sången.

Den upplaga av gruppen som ställde upp i den jugoslaviska finalen 1988 hade väldigt lite gemensamt med det band som slagit igenom tio år tidigare. I princip alla originalmedlemmar hade flytt fältet och bakom mikrofonen stod sångerskan Lidija Asanović. "Mangup" var dessutom betydligt poppigare än gruppens tidigare låtar och försågs med en snärtig och fartfylld musikvideo.

I Dublin uppträdde man som Silver Wings - en direkt översättning av gruppnamnet vilket säkert de flesta kommentatorer tackade för. Det gick nästan lika bra som det gjort för Rajko Dujmić året innan och hade man fått fem poäng till hade det blivit en bronsplats. Låten blev en stor hit på hemmaplan men Lidija stannade inte heller länge i gruppen som förändrades på nytt.

Nu blev Srebrna krila en ren vokalgrupp där sångerskorna kom och gick vid sidan av Mustafa Ismailovski. Man ställde upp i Dora 1995 och 1996 och dök upp i olika skepnader fram till Mustafas död 2000.

2012 återuppstod Srebrna krila i sin originalsättning med Vlado på sång. De turnerade runt Kroatien och Slovenien och släppte ett nytt album med nyskriven musik.Silver Wings / Mangup (Jugoslavien 1988)
6:e plats av 21 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar