24 december 2016

Hallelujah / Israel 1979

Att införa en nationell final hade varit ett genidrag som genast gett utdelning: Israel vann hela tävlingen i Paris och nu skulle det lilla och fattiga IBA stå värd och få hela världens blickar på sig. Nu gällde det att satsa hårt för att imponera på den europeiska publiken.

En utmaning var att IBA ännu inte sände i färg. Tekniken och kunnandet fanns, men landets regering ansåg att färg-tv var ett oönskat fenomen som riskerade att öka klyftorna mellan olika folkgrupper i Israel. Införandet av färgprogram motarbetades och även inköpta färgprogram "avfärgades" med hjälp av speciell och dyr teknik. Att sända ESC i svartvitt var bara inte att tänka på och IBA fick tillstånd att göra en färgsändning.

Återigen anordnades en nationell final som underligt nog vanns av en låt som skickats in redan året innan, men som ratats av juryn. Egentligen skulle den sjungits av Hakol over Habibi, men gruppens sångerska tyckte så illa om låten att hon hotade att hoppa av om de tackade ja.

Istället plockade man ihop en helt ny grupp runt sångerskan Gali Atari. Hon hade långsamt gjort sig ett namn inom den israeliska musikbranschen och hade bland annat tävlat två gånger vid popfestivalen i Tokyo. Tillsammans med Reuven Gvirtz, Yehuda Tamir och Shmulik Bilu bildade hon Milk and Honey.

Hemmalaget hörde till storfavoriterna inför finalen och entusiasmen visste inga gränser då den svåraste konkurrenten Spanien som sist röstande land gett tio poäng - och segern - till "Hallelujah".

IBA började genast planera en storslagen och extraordinär utomhusfinal vid Medelhavets strand 1980 men tvingades kasta in handduken då de inte fick någon extra budget. 

Den här gången blev det ovanligt svårt för EBU att hitta någon som kunde ta på sig värdskapet istället. I det längsta verkar man ha försökt övertala Monaco att stå värd utan framgång. När Nederländerna till slut accepterade uppdraget visade det sig att det enda datum de kunde arrangera också var en nationell högtidsdag i Israel, som därför fick dra sig ur.  Israel är därmed det enda land som uteblivit ur tävlingen året efter att man vunnit.

"Hallelujah" blev en gigantisk hit - en av ESC-historiens största - och har spelats in i minst 400 versioner på närmare trettio språk. Milk and Honey gav ut en engelskspråkig skiva efter segern men Gali Atari lämnade bandet bara ett drygt år efter efteråt. Under 1980-talet blev hon en av Israels bäst säljande och mest älskade sångerskor.

Milk and Honey fortsatte som grupp och ersatte Gali med Lea Lupatin från Chocolate Menta Mastik. De ställde upp i de israeliska finalerna 1981 och 1989 utan att vara i närheten av en seger. 1988 följde två av gruppens fyra medlemmar med till Dublin för att köra bakom Yardena Arazi.

Uppdaterad 25 juni 2023Milk And Honey / Hallelujah (Israel 1979)
1:a plats av 19 bidrag i Jerusalem

1 kommentar:

  1. Hur odödlig Halleluja än är, så föredrar jag faktiskt Hedva Amrani med den fantastiska Shneinu Yachdav från deras nationella uttagning. Den är i klass med hennes bidrag Belev Echad från året innan - som jag tror hade haft chans att vinna den med. Sett ur tävlingsperspektivet kanske Shneinu Yachdav inte varit lika lyckad som Halleluja dock, det ska erkännas.

    SvaraRadera