22 mars 2020

Al di là / Italien 1961

Italien fick avsluta uppspelningen av bidragen i Cannes 1961 och publiken brast ut i en spontan applåd mitt under sången. "Al di là" ("Bortom") hade vunnit Sanremofestivalen några veckor tidigare och hade redan vunnit den sydeuropeiska publikens gillande. Dessutom gav Betty Curtis ett strålande framträdande.

Betty Curtis - som egentligen hette Roberta Corti - hade sjungit professionellt redan i fyra år och hade fått sitt stora genombrott i Sanremo 1959 med "Nessuno" som visserligen inte vunnit med som blivit en stor framgång. 1961 ställde hon upp på nytt och nu blev det seger.

I likhet med de senaste årens Sanremovinnare skulle "Al di là" ge sig ut och erövra världen och bli en stor hit och evergreen. När låten gav sig ut runt jorden blev däremot Betty Curtis kvar hemma och föredrog att fokusera på sin italienska karriär.

Den stora hiten i USA fick Emilio Pericoli (Italien 1963) då han sjöng låten i filmen "Rome Adventure". Senare spelades den in av bland andra Al Martino och Ray Charles. Återigen blev Italiens bidrag den största kommersiella framgången av samtliga bidrag i tävlingen.

Juryn 1961 hade tinat upp en smula och var mer med på noterna än tidigare år, men att "Al di là" inte kom högre än femma är ännu en av alla dessa obegripligheter jurymedlemmarna serverat oss genom åren.

Betty Curtis hade ett mycket framgångsrikt decennium men dumpades i likhet med så många andra av 60-talets stjärnor av sitt skivbolag i början av 1970-talet, då man tyckte att de började kännas förlegade. Betty fortsatte ändå att sjunga och spelade in skivor med ojämna mellanrum.

På 90-talet fick Betty Curtis en smärre revival och fick uppträda i en mängd sammanhang med sina hits. Hon avled 2006 efter en längre tids sjukdom och är idag ihågkommen som en av 60-talets allra mest glamourösa sångerskor i Italien.Betty Curtis / Al di là (Italien 1961)
Delad 5:e plats av 16 bidrag i Cannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar