24 mars 2020

Marlène / Monaco 1970

Någon på skivbolaget Barclay verkar verkligen ha trott på den blott 16-åriga Dominique Dussault som fick ställa upp i två stora, viktiga sångtävlingar på samma år. Sin späda ålder till trots hade den nya talangen en tyngd och ett moget uttryck i sin röst.

Kanske kom tyngden och mognaden från sångerskans eget liv? En lång period hade hon varit sjuklig och inlagd på sjukhus. Hon sjöng på sjukhuset för att pigga upp de andra patienterna och enligt legenden var det var så hon blev upptäckt.

Hennes första singel "Ave Maria" hade kommit ut året innan och hade dessutom gjorts i en förkortad version som skulle passa radion bättre. Debutsingeln var en ganska krävande komposition och de som hörde skivan på radio skulle nog knappast trott att artisten var en tonåring.

Inte heller "Marlène" var något konventionellt örhänge men imponerade på rätt personer på radion i Monte Carlo som valde ut den som sitt bidrag till ESC i Amsterdam. Texten handlar om en flicka som drömmer om att vara lika förtrollande och förförisk som den legendariska Marlene Dietrich trots att hon inte riktigt äger de egenskaper som krävs: "jag är en och femtio inklusive mina klackar, håret är lockigt som ett får".

Dominique verkar ha imponerat på den församlade pressen men låten var på tok för snårig och utmanande för juryn som bara gav den ströpoäng.

Senare samma år deltog hon vid underhållningsfestivalen i Knokke som del av det franska laget och gav ut några singlar till men när ingen av hennes låtar slog an gav skivbolaget upp satsningen.

Dominique har fortsatt att uppträda om än utanför det allra starkaste strålkastarljuset. 2015 gavs det ut en CD med de flesta av hennes inspelade låtar.Dominique Dussault / Marlène (Monaco 1970)
Delad 8:e plats av 12 bidrag i Amsterdam

1 kommentar:

  1. "I love you darrrrling", priceless. One of my absolute favourites of the 1970's Eurovision. One of the songs that make Eurovision more than just hitty dittys trying to catch points. The contest with only "all kinds of everything" and "knock knock who's there" would have been so dull.

    SvaraRadera