27 mars 2020

Miazoume / Grekland 1985

Grekland hade en hel del problem med självförtroendet under det tidiga 1980-talet. 1982 drog man sig ur hela tävlingen då det egna utvalda bidraget ansågs vara alltför svagt för att ha en chans. 1983 tävlade man i München med blygsamt resultat och året därpå drog man sig på nytt ur tävlingen.

Ska man ändå vara med ska man tävla med värdighet och när ERT efter en del funderande anmälde sig till finalen i Göteborg bestämde man sig för att skicka en riktigt grekisk sång som kunde representera hela landets kultur inför Europa på ett acceptabelt sätt.

Låten man fastnade för var "Miazoume" ("Vi ser likadana ut"), skriven och framförd av den unge rocksångaren Takis Biniaris. Texten var skriven av den kvinnliga poeten Maro Bizani.

Takis Biniaris hade fått sitt stora genombrott då han spelat titelrollen i Jesus Christ Superstar i Aten. Han sågs som ett stort löfte och grekisk tv var mycket nöjd med att få skicka iväg honom till ESC.

Lite problem blev det på hemmaplan då uppgifter i grekiska tidningar gjorde gällande att låten framförts offentligt lite för tidigt men det brydde sig ERT väldigt lite om. Istället lät man filma en förhandsvideo som skulle visa upp Grekland utan de vanliga turistklichéerna.

I Göteborg fanns en tydlig koppling mellan Grekland och Cypern: båda låtarna var utgivna på samma skivbolag och använde sig av samma dirigent, Haris Andreadis. När tävlingen var över visade det sig att de båda länderna givit varandra åtta poäng och att de båda på det sättet räddat varandra från en sistaplats. Till råga på allt fick de dela sextondeplatsen med varandra.

Det var betydligt sämre än vad grekerna räknat med - och landets dittills sämsta placering - men för ovanlighetens skull verkar de flesta ha varit nöjda och ansett att man visat upp en smakfull bild av sig själva. Tidningarna pikade Takis Biniaris för att ha varit nervös på scenen men låten blev populär.

Den goda stämningen till trots skulle Grekland komma att missa ESC även 1986. Enligt rykten hade man redan valt ett bidrag - "Wagon lit" med Polina (som sjungit i kören bakom Elpida 1979) - men drog sig ur då man insåg att finalen skulle hållas mitt under den grekiska påsken.Takis Biniaris / Miazoume (Grekland 1985)
Delad 16:e plats av 19 bidrag i Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar