28 mars 2020

1944 / Ukraina 2016

Kriget hade rullat in och Ukraina hade annat för sig än att tävla i schlager. Redan före finalen i Köpenhamn 2014 meddelade man att man inte tänkte skicka något bidrag till nästa års tävling. Resurserna behövdes på annat håll.

Ett års paus fick räcka trots att stridigheterna långt ifrån var över. För första gången anordnades Vidbir - det som skulle bli Ukrainas årligen återkommande nationella final med hög nivå, knivskarp konkurrens och en oftast synnerligen frispråkig panel som ger varje tävlande synnerligen ingående kritik direkt efter framträdandet.

Jamala hade varit förhandsfavorit i den synnerligen omstridda nationella finalen 2011 med den hysteriskt glada "Smile". Nu var hon tillbaka på ett helt annat spår.

När Ryssland invaderade och annekterade Krimhalvön påverkade det Jamala djupt. Sångerskan kommer själv från en familj av krimtatarer och den nya händelseutvecklingen väckte gamla minnen till liv av hur man blivit förföljd och förtryckt av den sovjetiska överheten.

"1944" bygger på historien om hur Jamalas gammelfarmor deporterades tillsammans med sina barn, varav ett dog under färden. Refrängen är inspirerad av en gammal tatarisk folksång.

Under repetitionerna framfördes kritik mot Ukrainas delegation, att deras sång var alldeles för politisk för ESC och att den egentligen var lätt förtäckt kritik mot dagens Ryssland.

I slutändan bar det sig inte bättre än att slutstriden kom att stå mellan just Ryssland och Ukraina. Situationen spetsades till av att den ryska delegationen riktat stark kritik mot Ukraina samtidigt som ukrainsk tv meddelat att de inte tänkte delta i en final ordnad i Ryssland.

För första gången redovisades telefonomröstningens poäng separat från jurygruppernas. Telefonrösterna presenterades i klump sist i sändningen och kunde svänga om resultatet rejält. Poängen lästes upp från det lägsta till den högsta, och när endast den högsta summan återstod visste man att den skulle gå till Ryssland. Men skulle den räcka för att gå om Ukraina som låg i topp?

Det gick ett sus genom publiken när den ryska poängen endast räckte till en bronsplats. Jamala tog hem Ukrainas andra seger och Kiev skulle åter få stå värd för tävlingen. De rysk-ukrainska relationerna skulle hinna försämras ytterligare innan dess.Jamala / 1944 (Ukraina 2016)
1:a plats av 26 bidrag (final) i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar