1 april 2020

Het is een wonder / Nederländerna 1981

Att välja ut en enda artist som sjöng samtliga låtar i den nationella finalen hade inte lyckats så bra som man hoppats 1979 och istället öppnade man upp för flera artister på nytt. Fem artister fick framföra två låtar var och det systemet skulle användas nästan varje år fram till 1987 då man på nytt satsade på en enda artist.

Fem artister och tio låtar hade valts ut men kort tid före finalen hoppade Oscar Harris av. NOS tyckte att det var för lite med åtta bidrag och sökte på kort tid fram en ny kandidat.

Henriëtte Willems hade gett ut en enda singel under artistnamnet Linda Williams och var tämligen okänd. Hennes två låtar var de enda i den nationella finalen som framfördes till förinspelad musik och ingendera låten hade något färdigt slut utan tonades ut.

Storfavorit att vinna var Maribelle (Nederländerna 1984) med någon av sina låtar "Marionette" eller "Fantasie" och förvåningen var stor då "Het is een wonder" ("Det är ett under") drog förbi och vann. Lindas andra låt kom på sjunde plats och var B-sida på singeln.

"Het is een wonder" blev bara en mindre hit på hemmaplan där det mest spekulerades i vem som egentligen skrivit den. När programledaren läste upp Bart van der Laar som en av upphovsmännen fnissades och buades det i publiken. Bart van der Laar var en välkänd musikproducent men också ägaren av skivbolaget TTR. Försökte han kapa åt sig royalties genom att sätta sig själv som textförfattare?

I Dublin fanns det ändå ett visst intresse för det nederländska bidraget och inte minst för den engelska versionen "I Am The Lady" som oväntat nog handlar om äktenskapsbrott och hur underbart det är att vara älskarinna åt en gift man: "Alla gifta kvinnor ser minsann inte så glada ut".

Med på scenen i Dublin fanns Francis Goya - den andra av låtens två producenter - som tio år senare skulle återvända till ESC som dirigent för Luxemburgs bidrag.

Linda Williams skulle bara ge ut en singel till som soloartist men fortsatte arbeta som studiomusiker. 1993 agerade hon körsångerska i den belgiska finalen och 1999 fick hon och hennes dotter följa med Vanessa Chinitor till Jerusalem.

Bart van der Laar mördades i sitt hem i Hilversum i november 1981. Fallet, som allmänt kallades "showbizmordet", fick stor uppmärksamhet under många år i nederländsk media.Linda Williams / Het is een wonder (Nederländerna 1981)
9:e plats av 20 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar