13 april 2020

Mercy / Frankrike 2018

Frankrike hade haft två relativt framgångsrika bidrag i rad och med ens var intresset från landets medier större än det varit på mången god dag. France 2 bestämde sig för att utnyttja tillfället för att ge sina tittare ännu mer underhållning för priset och beslutade att sjösätta en storslagen nationell final.

"Destination Eurovision" bestod av två förinspelade semifinaler och en direktsänd final och det man hoppades på var att skapa en riktig fest. Kanske kunde man med åren skapa en franska motsvarighet till Sveriges melodifestival?

Att locka med etablerade artister kändes som en stor utmaning, istället gjorde man sitt bästa för att få kända musiker att ställa upp som låtskrivare. Det lyckades ganska bra och stora namn som Zazie, Pascal Obispo och Maître Gims fanns bland upphovsmännen.

Man engagerade den kanadensiska stjärnan Garou som programledare och hade en stjärnpanel bestående av idel bekanta ansikten att tycka till om bidragen under sändningen. Dessutom fick alla deltagare sjunga en cover av en känd fransk låt för att inte all musik skulle vara ny i programmet.

På pappret såg det hela lovande ut men det verkliga felbeslutet var att spela in semifinalerna ett par veckor i förväg. Nu kunde tittarna inte påverka resultatet alls och programmen saknade nerv. När det väl var dags för final hade publikens intresse redan mattats betänkligt.

Trots det blev vinnaren populär. Madame Monsieur bestod av äkta paret Émilie Satt och Jean-Karl Lucas, som givit ut egen musik vid sidan av att skriva och producera för andra.

"Mercy" byggde på en verklig historia om en bebis som fötts ombord på en sjunkande båt som smugglade flyktingar till Europa. Barnet och mamman räddades ut vågorna och sången blev på sätt och vis en röst för det dåliga samvete européerna borde ha för att ha stängt sina dörrar för människor på flykt.

Inför finalen omnämndes Frankrike som en potentiell skrällvinnare men i Lissabon räckte inte den svala elektropopen riktigt hela vägen. Resultatet blev en plats i mitten av resultatet.

Destination Eurovision hade inte varit någon braksuccé varken tittarmässigt eller framgångsmässigt i ESC, men både vinnaren och tvåan Lisandro Cuxi hade tagit sig in på topplistorna efteråt. Det fanns utrymme för förbättring men France 2 gav grönt ljus för en andra omgång 2019.Madame Monsieur / Mercy (Frankrike 2018)
13:e plats av 26 bidrag (final) i Lissabon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar