17 april 2020

Chamar a música / Portugal 1994

En sak som förenar alla tittare i alla länder som slår sig ned framför sin ruta för att följa en schlagerfestival är önskan att det ska bli riktigt spännande. Att upplösningen ska sitta hårt åt och helst av allt ska den allra sista poängen avgöra.

Om det var vad den portugisiska publiken hoppades på då de bänkade sig framför den nationella finalen 7 mars så skulle de bli rejält besvikna. De åtta låtarna - som plockats fram via två direktsända semifinaler - bedömdes av inte färre än tjugotvå jurygrupper runt omkring landet. Samtliga tjugotvå jurygrupper hade samma favorit och gav alla sina toppoäng till förhandsfavoriten Sara Tavares.

Få hade trodde att det skulle gå på något annat sätt. Sara - som fyllt 16 en månad tidigare - hade slagit igenom då hon som vunnit Chuva de estrellas (Portugals version av Sikta mot stjärnorna där okända människor försöka sjunga så likt kända artister som möjligt) och blivit hela landets älskling.

Där hade hon sjungit som Whitney Houston och faktiskt inte alls låtit särskilt lik originalet, men hennes egen röst och utstrålning hade knockat tittarna. Nu representerades Portugal för andra året i rad av en begåvad 16-åring i ESC.

I Dublin trodde ganska många att Portugal hade chans på sin bästa placering någonsin men juryn var förvånansvärt kallsinnig. Grannlandet Spanien gav visserligen en tolva men obegripligt nog gav hela elva länder noll till unga Sara. Däribland de flesta av de länder som tydligt fuskade och bytte poäng med varandra.

Trots att resultatet var en lite besvikelse fortsatte Sara karriären - först i gruppen Shout, sedan i en allt mer profilerad solokarriär inom det som ofta lite styvmoderligt kallas för world music. Hon är del av en musikalisk rörelse som tagit in afrikanska influenser - Saras föräldrar invandrade båda till Portugal från Kap Verde under 1970-talet - och blandat den med portugisiska traditioner.

Sara Tavares fortsatte en framgångsrik karriär och spelade in totalt sex soloalbum, varav det senaste (utgivet 2017) nominerades för en Latin Grammy. 2021 kom hon ut i offentligheten som bisexuell. Sara Tavares avled i Lissabon den 19 november 2023 - endast 45 år gammal - till följd av en hjärntumör.

Uppdaterad 20 november 2023Sara Tavares / Chamar a música (Portugal 1994)
8:e plats av 25 bidrag i Dublin

2 kommentarer:

  1. Men 8:e plats var ändå bra för att vara det styvmoderligt behandlade Portugal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, absolut. En åttondeplats var verkligen inget att fnysa åt, men man hade nog förväntat sig mer den här gången. För Sara var det kanske till och med skönt i förlängningen att slippa bli "ESC-Sara" för alltid.

      Radera