9 april 2020

Time / Israel 2012

Dana Internationals fiasko i Düsseldorf hade kommit som en överraskning men ändå inte. Inte många hade trott att låten skulle räcka särskilt långt men tidigare vinnare brukade ändå behandlas med viss varsamhet och åtminstone få ett antal snälla vänlighetspoäng.

Nu hade Israel missat finalen helt och det skulle bli början på ett par år utan framgång. Och ändå hade allting sett ganska ljust ut till en början inför Baku.

Izabo valdes ut internt av IBA att representera landet och det var ett gäng som låtit tala om sig rejält. Man hade funnits i över tjugo år redan men den sättning som skulle bli mest framgångsrik bildades 1997. Sex år senare släppte man en skiva som gjorde bandet kända över hela Israel och singlarna "Morning Hero" och "Cook Me" blev otroligt framgångsrika.

Bandet skyndade långsamt genom karriären och samarbetade med en mängd andra artister. 2010 gjorde man en mycket uppmärksammad video gjord med iPhone - tidens trendigaste pryl.

"Time" var en energisk och lättfångad låt i en något obestämbar genre. Den delade åsikter å det grövsta men de flesta verkade ändå tro att Izabo skulle ta sig till final åtminstone. Dessvärre hade bandet valt att göra ett ganska ironiskt framträdande - där två dansande körsångare stal en hel del av uppmärksamheten - som säkert var tänkt att signalera att man inte tog en schlagerfestival på något större allvar.

Ironi fungerar sällan i ESC och för andra åren hamnade Israel i utvisningsbåset.

2016 splittrades gruppen då basisten Jonathan Levy och trummisen Nir Mantzur lämnade bandet. Sångaren Ran Shem Tov och keyboardisten Shiri Hadar fortsatte som duo, nu under namnet Cherie and Renno. 2017 debuterade man med singeln "Meow" som i stort sett låter exakt som Izabo gjorde.Izabo / Time (Israel 2012)
13:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar