30 april 2020

Die Zeit ist einsam / Österrike 1986

En åttondeplats hade varit en mild besvikelse men ORF hade fått mycket positiv uppmärksamhet för sitt internt utvalda bidrag i Göteborg 1985. Inte minst hade man fått mycket beröm för artisten Gary Lux som de flesta verkar ha ansett höjde sin låt flera grader.

Kanske ville ORF ha mer beröm av samma sort och satsade på en ung och högutbildad sångerska. Timna Brauer var kanske inte särskilt känd men hon hade visat sig mångsidig och ambitiös. 25-åringen från Wien hade studerat piano och sång vid hemstadens universitet och senare specialiserat sig på indisk sång och operasång vid Sorbonne i Paris.

Låten man fastnat för hette "And When The Night Comes" och var på inget sätt någon anpassad ESC-trall utan ett musikaliskt högstående stycke med text på engelska. För att klara regelverket fick man klippa bort nästan fyrtiofem sekunder av slutet och skriva en ny text på tyska. ORF försåg sitt bidrag med en snygg förhandsvideo med en bitvis rätt avancerat bildspråk.

Om Gary Lux glada låt hjälpt honom att framstå som glad och sprallig blev effekten nu den motsatta då den seriösa Timna Brauer blev alltmer seriös allt eftersom repetitionerna framskred. I finalen lät hon spänd på rösten och jurygrupperna lät sig inte imponeras. Österrike var raskt tillbaka i bottenplaceringarna på nytt.

Timna Brauer lät sig inte nedslås. Pop och schlager var ändå inte något hon tänkt viga sitt liv åt. Idag är hon en uppskattad sångerska som spelat lite musikal och operett vid sidan av mer anspråksfulla projekt där hon lyfter fram klezmer och annan judisk folkmusik tillsammans med sin make Elias Meiri.

En varm och expressiv artist väl värd att uppmärksammas mer och som bara inte riktigt kom till sin rätt i ESC.Timna Brauer / Die Zeit ist einsam (Österrike 1986)
18:e plats av 20 bidrag i Bergen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar