7 april 2020

Proud / Nordmakedonien 2019

I närmare 30 år hade det tidigare Jugoslaviens sydligaste delrepublik legat i konflikt med Grekland. När Makedonien utropade självständighet 1991 satte sig grekerna på tvären och vägrade gå med på att "Makedonien" kunde vara något annat än den region i norra Grekland med samma namn.

Den 12 februari 2019 begravdes konflikten en gång för alla då Makedonien officiellt ändrade sitt namn och blev Nordmakedonien. Inte för att alla var nöjda på någondera sidan men äntligen kunde landet lägga sin energi på andra saker än namnfrågan.

Nordmakedonien behövde sannerligen en nystart: man hade visserligen undgått krig då Jugoslavien gick i bitar men landet var tämligen underutvecklat, med det tidigare Jugoslaviens lägsta levnadsstandard.

En nystart verkar man ha fått också på den makedoniska tv:n där man bestämt att ge Tamara Todevska en andra chans. Hon hade missat finalen på målsnöret 2008 och ville nu visa att hon kunde bättre.

"Proud" var en klassisk och stilig ballad där Tamara fick fullt utrymme att visa upp sin röst. Till all lycka var dessutom scenframträdandet - ett område där makedonerna oftast misslyckats å det grövsta - smakfullt och tilltalande.

Tamara seglade in i finalen och där väntade en riktig överraskning. Tvärtemot vad alla förhandstips trott gick juryn igång på alla cylindrar och öste poäng över Nordmakedonien. När endast tittarnas röster återstod låg Tamara på andra plats. Om alla röster hade lästs upp korrekt hade hon legat i ledning.

Tittarna var inte riktigt lika med på tåget men Nordmakedonien fick sin bästa placering med råge och tog sig för första gången in bland de tio främsta.

2020 skulle Tamaras körsångare Vasil Garvanliev ha representerat landet med "You" men tävlingen ställdes in till följd av Covid-19-pandemin.



Tamara Todevska / Proud (Nordmakedonien 2019)
7:e plats av 26 bidrag (final) i Tel Aviv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar