11 april 2020

Un grand amour / Luxemburg 1958

Efter världskriget fanns en stor efterfrågan på underhållning i hela Västeuropa. Ekonomin återhämtade sig förvånansvärt snabbt och människor hade pengar att göra av med, och man ville gärna förströ sig och glömma bort såväl vardagen som minnena av krigsåren.

Det fanns en mängd artister som livnärde sig på sin konst i olika sammanhang. Alla spelade inte in skivor, alla sjöng inte i radio eller den alldeles nya televisionen. Många blev lokala stjärnor i sina egna städer, i de lokala underhållningslokalerna, i någon välbesökt kabaré.

Bara för att de inte lämnat större avtryck i form av skivor eller filmade framträdanden betyder inte att de inte skulle ha varit uppskattade eller populära eller stjärnor. Vi råkar bara veta väldigt lite om dem. En av alla dessa artister är Solange Berry född i Charleroi i Belgien (kanske).

Solange var 35 år gammal (möjligen) då Luxemburg bad henne representera dem vid ESC i Hilversum. Hon hade gett ut åtminstone fyra EP-skivor på två olika bolag och hade själv varit med och skrivit ett par av de sånger hon spelat in. Svensk kvällspress vet att berätta att hon också jobbat som fotomodell och utser henne raskt till startfältets vackraste deltagare.

I Hilversum ger Solange ett mycket sofistikerat intryck. Hon sjunger inlevelsefullt och uppträder avslappnat inför tv-kameran, något som verkligen inte alla artister kunde vid den här tiden. Gissningsvis var inte det här första gången hon sjöng i tv.

"Un grand amour" är en snygg och proper dussinvara till chanson som inte står ut på något sätt. I tävlingen får den nöja sig med en enda poäng och delar sistaplatsen med värdlandets Corry Brokken. Luxemburg tog ett års paus i sitt tävlande men Solange har helt tydligt sjungit vidare. Någon skivversion gjordes aldrig, åtminstone inte med originalartisten.

1960 ställde hon upp i den belgiska finalen utan att vinna. 1967 släpper franska Polydor en EP där Solange Berry sjunger "Le dibouk" och tre andra sånger, samtliga skrivna och arrangerade av Solange själv.

Sedan svalnar spåren och det går inte att hitta fler uppgifter om vad belgiskan tagit sig för i livet. Helt klart skulle Solange Berry förtjänat att gå till historien på något annat sätt än för en sistaplats i ESC, men utan den skulle ännu färre idag kommit ihåg att hon fanns.

Sedan det här inlägget publicerades har det dykt upp en sida om Solange Berry på franska Wikipedia där det hävdas att hennes riktiga namn var Solange Colette Urman och att hon avlidit i januari 2018 i franska La Baule-Escoublac. Samma sida hävdar att hon fötts i Paris 1930 medan nästan samtliga andra källor säger att hon föddes 1932 i Charleroi.

Rör det sig om samma person eller har det skett en sammanblandning av något slag? För närvarande förblir Solange Berry något av ett mysterium.

Uppdaterad 12 oktober 2023Solange Berry / Un grand amour (Luxemburg 1958)
Delad 9:e plats (sist) av 10 bidrag i Hilversum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar