3 april 2020

Something Better / Finland 2014

Det verkade som att den nya finländska uttagningen UMK (Uuden musiikin kilpailu eller Tävlingen för ny musik) kanske skulle hitta sin form ändå. 2013 års utgåva hade hållit hög klass och hade flera starka kandidater att bjuda på och även om slutplaceringen i Malmö varit en besvikelse hade Krista Siegfrids fått stor uppmärksamhet.

Med allt detta färskt i minnet var startfältet 2014 långt ifrån så starkt som man kunde ha hoppats. Här fanns en del trevliga låtar och artister men ingenting som kändes riktigt färdigt eller färdigskruvat, och verkligen ingenting som kändes självklart att skicka ut i någon internationell hetluft.

Själva tävlingen hade ett utdraget upplägg där samtliga låtar först tävlade i en av två kvartsfinaler med sex låtar: en gick direkt till final, en åkte ut och övriga fyra gick vidare till semifinalen där sex av åtta låtar gick vidare. Publiken fick se i princip samma låtar och framträdanden vecka efter vecka och hann kanske tröttna en aning innan det blev finaldags.

Fördelen var att en del mindre erfarna artister hann få ordning på nerverna. Allra mest växte Softengine, ett band bestående av fem tonåringar från Seinäjoki, med den karismatiske sångaren Topi Latukka i spetsen. Ingen blev förvånad när gruppen slutligen vann den finska finalen.

Mer förvånade blev folk när Softengine slog an även i Köpenhamn. Först kvalificerade man sig för finalen, sedan tog man Finlands bästa placering sedan Lordi 2006.

Yle gjorde att stort ståhej om att Softengine var Finlands näst bästa resultat någonsin om man räknade utifrån hur många länder som deltog men det är ett väldigt underligt sätt att räkna på.

Softengines debutskiva "We Created The World" blev en framgång och uppföljarsingeln "Yellow House" blev en hit, men sedan blev det tyst. Året efter släppte man en EP som passerade helt spårlöst och två medlemmar lämnade gruppen. Förhoppningsvis har vi inte hört det sista åtminstone av Topi Latukka som känns alldeles för bra för att bli bortglömd.Softengine / Something Better (Finland 2014)
11:e plats av 26 bidrag (final) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar