1 februari 2018

Marry Me / Finland 2013

Den nya finländska nationella finalen hade verkligen inte gjort någon succé 2012. Trots att den blev utskälld i pressen lyckades den gå den stora allmänheten förbi och vinnaren avancerade inte vidare från semifinalen. Verkligen ingen spektakulär start men kanske kunde det bli bättre?

Nu satsades det hårt på att göra konceptet tydligare och mer inbjudande. Alla semifinalister fick sjunga upp inför en Idols-inspirerad panel som kom med förslag och feedback och de låtar med mest potential fick fortsätta vidare.

I slutändan fanns tre riktigt starka kandidater: röststarka musikalskådisen Mikael Saari, Idolsvinnaren Diandra och det finlandssvenska yrvädret Krista Siegfrids. Krista satsade på en fartfylld scenshow av ett snitt de finländska tittarna sällan skådat och segern var ett faktum.

"Marry Me" var ett högenergisk stycke som blev föremål för en förvånansvärt hätsk debatt om huruvida texten var kvinnofientlig och sexistisk eller inte. Diskussionen gick snabbt överstyr på finlandssvensk radio där de flesta programledare och redaktörer var lite onödigt goda vänner med Krista. En redaktör blev satt i karantän efter att ha uttalat sig osakligt i direktsändning om en bloggare som skrivit ett kritiskt inlägg.

Krista själv navigerade elegant genom stormen och lade istället sin energi på att marknadsföra sig, spela in en kul video och skriva kontrakt med ett stort skivbolag.

I Malmö hade man kryddat numret med lite planerad könsförvirring och på slutet slätade Krista av en av sina körsångerskor. Skandalöst tyckte flera länders tv-bolag, föga förvånande med rysk tv i spetsen. Flera länder hotade att gå ned i svart under Finlands bidrag men alla lär ha visat kyssen i slutändan.

Allt hallå kring låten hjälpte till att föra Finland till final men där väntade hårda bandage och en placering nära botten. Det spelade ingen roll - alla verkade nöjda med en finalplats - och Kristas karriär snurrade vidare. Bland mycket annat deltog hon i svenska melodifestivalen 2016 och 2017 och har flera gånger varit programledare för den finska finalen.Krista Siegfrids / Marry Me (Finland 2013)
24:e plats av 26 bidrag (final) i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar