7 februari 2018

Femme dans ses rêves aussi / Frankrike 1985

Alla som får den stora chansen lyckas inte göra något av den. Inte alla stjärnor hänger kvar på himlen och glimmar för evigt. En del av dem brinner snabbt ut och följs av nya hoppfulla begåvningar som hoppas att just de ska vara de som stannar i människors minne och hjärtan.

Många av de som aldrig blev stjärnor på riktigt stannade ändå kvar inom musiken och fortsatte sin bana i mindre skala. De hittade en egen publik och gör sin egen grej och man kan hitta information om dem och deras musicerande.

Sedan finns det de sångare som dyker upp i rampljuset en kort stund för att sedan försvinna språrlöst. Roger Bens är en av dem. Efter framträdandet i Göteborg kunde han lika gärna ha ramlat av jorden och fallit ut i världsrymden. När man söker efter Roger Bens online får man inga träffar. Webben är närmast oändlig och ändå vet den just ingenting om Frankrikes representant 1985.

Vi vet att han deltog i den franska finalen redan 1984 som del av duon Victoire, som öppnade hela tävlingen med den käcka "On n'est pas rock, on n'est pas jazz" ("Vi är inte rock, vi är inte jazz").

Trots att fått det mest hopplösa av startnummer - nummer två är ingen man drömmer om att få - vann han den franska finalen med "Femme dans ses rêves aussi" ("Kvinna också i sina drömmar"), en hyllning till den rakt igenom eleganta och förälskade kvinnan som är kvinna ut i fingerspetsarna även när hon sover.

I Göteborg spelade Roger möjligen över något lite men sjöng annars bra. I en kort miniintervju med en svensk tidning avslöjar han att han känner sig väldigt nervös då han bara sjungit inför publik vid ett fåtal tillfällen i hela sitt liv.

Låten var trevlig men saknade dramatisk båge. Efter en lovande inledning bara pågår den i tre minuter, dramatiska stråkar till trots. Juryn var inte direkt överväldigad - utom den på alla sätt speciella grekiska juryn som smällde i med en tolva - och resultatet blev en ljummen placering helt i mitten.

Efter det blir det tyst. Roger verkar inte ha spelat in fler skivor, åtminstone inte under det namnet. Inga musikalroller, inga små konserter i intima lokaler, inget officiellt meddelande att han lämnat sången därhän. Inget.

Om du känner Roger Bens eller - ännu bättre - om du är Roger Bens får du gärna lämna en kommentar här nedan.

Uppdaterad 15 juni 2020Roger Bens / Femme dans ses rêves aussi (Frankrike 1985)
10:e plats av 19 bidrag i Göteborg

2 kommentarer:

  1. Tack för denna suveräna blogg! Jag halkade in på den när jag sökte just på den här artisten! Jag var på finalen i Göteborg 85, min första live eurovision! Nej Roger har verkligen försvunnit. Håller med om att låten är ganska bra men bara "pågår". Refrängen skiljer sig knappt från versen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är ju verkligen ingen vinnare men den är en trevlig stund ändå. Och för att vara så oerfaren sjunger Roger bra, tänk så nervös man skulle vara på en så stor scen.

      Radera