4 februari 2018

The Secret Is Love / Österrike 2011

Österrikiska ORF hade envist hållit sig borta från ESC sedan fiaskot i Helsingfors 2007. Man angav en del olika anledningar till att man inte ville vara med, men en röd tråd var att länderna i öst tagit över hela tävlingen och att ett tydligt västland som Österrike aldrig skulle ha en chans att göra bra ifrån sig.

Förmodligen hade någon enskild chef surnat till och bestämt sig för att man inte skulle vara med. Så har det nästan alltid varit när ett land hoppat av tävlingen. Tråkigt nog för dem så vann först Norge 2009 och sedan Tyskland 2010. Nu hade man slut på ursäkter och hoppade på tåget igen när finalen skulle hållas i Düsseldorf.

Man beslutade att välja ut sitt bidrag via en stor, tv-sänd final - Düsseldorf, wir kommen! - och nivån på låtarna visade sig vara förvånansvärt hög. I superfinalen gjorde tre starka kandidater upp om segern: Klimmstein, Trackshittaz och Nadine Beiler.

I slutändan tog de två mer ovanliga bidragen ut varann och de österrikiska tittarna satsade på det trygga alternativet med den souliga 20-åringen Nadine Beiler som några år tidigare vunnit talangjakten Starmania. Hon hade en klassisk och stilig, om möjligen lite förutsägbar, ballad som snabbt blev populär på de österrikiska topplistorna.

I Düsseldorf fungerade paketet väl och Österrike tog sig till final för första gången sedan 2004. Dessutom fick Nadine en del oönskad uppmärksamhet då de österrikiska tidningarna började spekulera i om hon kanske hade en romans på gång med Finlands kandidat Paradise Oskar.

Även om "The Secret Is Love" blev en hit på hemmaplan blev Trackshittaz "Oida taunz" ännu större och bäddade för att de skulle vinna den inhemska finalen året efter med en svagare låt.

Nadine Beiler har provat många olika saker sedan Düsseldorf: hon sjöng i studioprojektet Dice Mora, hon spelade Maria Magdalena i Jesus Christ Superstar och sjöng 2016 den officiella sången för VM i backhoppning. "Let Them Fly" toppade den österrikiska airplaylistan.Nadine Beiler / The Secret Is Love (Österrike 2011)
18:e plats av 25 bidrag (final) i Düsseldorf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar