23 februari 2018

Las Vegas / Sverige 2005

Sverige hade verkligen legat i hårt: man hade vunnit 1999 och startat en ny våg av Abba-influenser i den internationella finalen, men ännu viktigare var att man genom finalen i Globen 2000 sparkat in tävlingen i framtiden. Helt plötsligt kändes programmet fräschare och mer i tiden än på många år.

Dessutom hade man tagit i rejält och skapat en nationell final på turné med fyra semifinaler utspridda över landet. Sverige hade definierat sig som eurovisionsschlagerns stormakt och hade skaffat sig en arena att visa upp sitt kunnande på - en arena som gjord för att producera internationella vinnare.

Det satt ändå lite hårt åt. Trots att vinnarlåtarna 2002, 2003 och 2004 alla blivit stora hits på hemmaplan hade inget av dem varit i närheten av pallplats. Fina placeringar naturligtvis, men den svenska publiken väntade sig mer.

Om den svenska publiken blivit besviken tidigare var det inget mot vad som väntade nu. I ett ganska jämnstarkt startfält valde jurygrupperna fram en rätt överraskande vinnare. Att Nanne Grönvall vann en förkrossande seger i telefonomröstningen med "Håll om mig" hjälpte inte alls i slutändan. Hela luften gick ur Globen då det visade sig att Martin Stenmarck stod som slutsegrare.

Inte för att Martin Stenmarck skulle vara en dålig artist. Folk visste vem han var och han hade en bra röst och en bra blick i kameran. Men de flesta anade nog att "Las Vegas" knappast var en kioskvältare.

Ingenting blev bättre av att herr Stenmarck inte riktigt tog sin uppgift på allvar under repetitionerna i Kiev. Ofokuserad och loj på scenen, och för de svenska journalisterna skrattade han bort det hela och sa att han inte kan koncentrera sig så länge som det inte är på riktigt. Knappast rätt sätt att få teamet på plats att göra sitt bästa för din skull.

Troligtvis tyckte tittarna runt om i Europa att "Las Vegas" var lättviktig och tramsig och utdelningen blev snål. För första gången misslyckades Sverige att direktkvalificera sig till nästa års final. Snart nog skulle det visa sig att den här missräkningen inte bara var den engångsföreteelse utan ett mönster.Martin Stenmarck / Las Vegas (Sverige 2005)
19:e plats av 24 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar