27 april 2020

No estás solo / Spanien 1987

Egentligen borde det alltid ha varit delegationsledarens roll, men förvånansvärt ofta verkar det ha varit dirigenten som fått se till att hålla ihop sitt landslag på plats. Att vara den som är diplomat, den som håller stämningen uppe och den som får paketet att fungera åtminstone hjälpligt då allting hotar att spricka i sömmarna.

Eduardo Leiva var en eftersökt och skicklig musiker och 1986 hade spansk tv hyrt in honom för att arrangera och dirigera landets bidrag i Bergen. Det hade han gjort med den äran och nu fick han frågan om han kunde tänka sig att göra detsamma i Bryssel. Ganska snart skulle han ångra sitt beslut.

"No estás solo" ("Du är inte ensam") hade valts ut internt av TVE, möjligen för att artisten var dotter till den världsberömde tenoren Alfredo Kraus. Pappas flicka Patricia hade studerat klassisk sång som liten men hade nu som 23-åring bestämt sig för att bli popstjärna.

Redan när Eduardo Leiva skrev arrangemanget tyckte han att låten var rätt kass och tvivlade på att den skulle ha någon chans att hävda sig. Dessutom tyckte han att Patricia Kraus var en ansträngande uppenbarelse: arrogant, överlägsen och benhårt övertygad om sin egen talang.

I Bryssel ställde Patricia upp med en rätt special styling och en ännu mer uppseendeväckande sminkning. Hon sjöng intensivt och starkt men låten var sannolikt för snårig för jurygrupperna.

"No estás solo" fick bara poäng från ett enda land och vid det laget var stämningen tryckt vid det spanska bordet i artistfoajén. Patricias album som släpptes kort tid efteråt blev en ytterst modest framgång, något som kännetecknat även hennes fortsatta karriär.

Hon har fortsatt med musiken, ibland med lovord med kritikerna men sällan med större bifall från publiken. 2007 var hon en av de sånglärare som jobbade med kandidaterna i Operación Triunfo.Patricia Kraus / No estás solo (Spanien 1987)
19:e plats av 22 bidrag i Bryssel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar