15 april 2020

The Wages of Love / Irland 1969

Fyra år i rad hade Irland skickat män med ballader till ESC men nu var det dags för något nytt. Den nya tiden symboliserades kanske bäst av att samtliga fyra herrar som tidigare representerat landet ställde upp i den nationella ligan 1969 bara för att få stryk av två unga damer från det allt oroligare Nordirland.

På andra plats kom en 17-årig skolflicka från Derry som egentligen hette Rosemary Brown, men som kallade sig för Dana då hon stod på scenen. "Look Around" var ingen dålig start på karriären men det skulle gå ännu bättre året därpå.

Vinnare blev Muriel Day, en färgstark och temperamentsfull 27-åring från Newtonards. Hon hade spelat en liten roll i den brittiska filmen Billy Liar och hade sedan börjat turnera runt hela Irland med olika showbands - en sorts dansband som länge dominerade den irländska underhållningen.

I början av karriären hade någon sagt åt Muriel att slå sig lös på scenen och inte stå rakt upp och ned som en nunna när hon sjunger. Med tiden hade hon släppt alla hämningar och blivit en riktig vilding på scenen, och det tänkte hon fortsätta med i Madrid.

Iförd en häpnadsväckande kort grön klänning - som generöst visade sångerskans ben för hela Europa och som måste framstått som direkt osedlig på det konservativa Irland - dansade Muriel in i rutan, svingade runt mikrofonen i sin sladd och började sjunga sitt poppiga och ungdomliga bidrag.

Vad man inte ser är hur nervös Muriel är. Inte för sin egen del, men för The Lindsays - den unga trio som RTÉ skickat med som bakgrundskör. Muriel hade försökt få även dem att röra sig lite och inte vara så stela, men på en av repetitionerna hade trion blivit så tagna av stundens allvar att de rusat gråtande av scenen. Skulle nerverna hålla i direktsändning?

Nerverna höll och hela framträdandet är tre minuter av det sena 1960-talet då det är som mest briljant. Att juryn inte var helt med på noterna och att placeringen blev Irlands dittills sämsta gjorde inte så mycket. Singeln blev etta på den irländska hitlistan och Muriel fick ett varmt mottagande av publiken då hon återvände hem.

Tack vare ESC fick Muriel även arbeta och spela in musik i London - vilket bland annat resulterade i singeln "Nine Times Out Of Ten" - men hon lämnade snart karriären för att flytta med sin familj till Kanada, där hon utbildade sig till laserterapeut.

I mitten av 90-talet flyttade Muriel tillbaka till Nordirland och bosatte sig i Belfast och har sjungit en hel del sedan dess. 2015 släppte hon karriärens första fullängdare.



Muriel Day / The Wages of Love (Irland 1969)
Delad 7:e plats av 16 bidrag i Madrid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar