26 januari 2020

Un baiser volé / Luxemburg 1991

Lånta fjädrar hade alltid varit Luxemburgs framgångsrecept i ESC. Man hade lånat in låtskrivare och artister, främst från Frankrike men även från Tyskland (i enstaka fall även från Nederländerna, Belgien, Storbritannien och Irland), och det hade gett utdelning i form av hela fem vinster. De få gånger man satsat inhemskt och släppt fram luxemburgska artister och låtar hade det i regel gått betydligt sämre.

Kanske blev det svårare med åren att locka stora och spännande namn att delta i en tävling som gav allt mindre eko på de europeiska topplistorna. Kanske fanns en press på hemmaplan att ge mer utrymme åt de egna talangerna. I vilket fall satsade man tre år i rad - med start 1991 - på lokalt kunnande.

Monique "Mick" Wersant hade spelat trumpet som barn men sökte sig alltmer mot sången. 1987 blev hon sångerska i rockbandet Skara Bray, som tagit sitt namn efter en förhistorisk boplats på en av Orkneyöarna utanför den skotska kusten. Samma år fick bandet göra musiken till filmen "D'Spillauer".

1990 gav bandet ut sin första och enda skiva och tillfrågades efter det om de kunde tänka sig att skriva en låt för ESC i Rom. Patrick Hippert - bandets gitarrist och musikaliska motor - skrev en riktigt arketypiskt fransk eurovisionsballad som Mick sattes att framföra under namnet Sarah Bray.

Här föds en mängd frågor med en gång. Varför ställde inte Mick Wersant upp under eget namn då hon ändå verkar ha varit relativt känd på hemmaplan? Det nya engångsnamnet anspelar ju tydligt på gruppen - var det meningen att hela bandet skulle ha varit med? Och varför ställer ett rockband upp med en så blodfattig och tandlös ballad?

Inför finalen hade man engagerat den internationellt välkände gitarristen Francis Goya att dirigera orkestern och Mick sjöng sin anonyma ballad med betydligt mer inlevelse än den var värd.

I samband med ESC-deltagandet verkar det ha uppstått slitningar i gruppen. Senare samma år lämnar Mick bandet och ersätts med Simone Weiss som skulle komma att representera Luxemburg i ESC två år senare som del av duon Modern Times.

Den nya upplagan av Skara Bray blev kortlivad. I samband med en konsert under sommaren 1992 skadades bandets trummis svårt i en olycka och bandet upplöstes.

Mick Wersant utbildade sig till hudterapeut och driver idag en egen hudvårdsklinik i den lilla staden Roost i centrala Luxemburg. Av allt att döma sjunger hon fortfarande vid sidan av sitt vanliga jobb.


Sarah Bray / Un baiser volé (Luxemburg 1991)
14:e plats av 22 bidrag i Rom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar