19 juli 2017

Colorado / Nederländerna 1979

Sandra Reemers solokarriär hade aldrig riktigt tagit fart trots att hennes bidrag till ESC 1976 blivit en stor hit på hemmaplan. Nu behövdes det ännu en omstart och något på tv-bolaget NOS måste ha gillat henne och gett henne en chans till. Inför den nationella uttagningen 1979 valdes hon internt ut som artist för alla sex bidrag, nu som solist i gruppen Xandra.

Juryn - bestående av elva olika yrkesgrupper - gav en överväldigande seger till "Colorado", startfältets enda riktigt snabba låt som lämpligt nog var skriven av bröderna Rob och Ferdi Bolland som också skrivit och producerat Xandras kommande LP.

Bröderna Bolland föddes i Sydafrika men hade gjort karriär under eget namn i Nederländerna. Med åren hade de alltmer kommit att skriva och producera musik för andra artister parallellt med att släppa egen musik.

Många trodde på "Colorado" inför finalen i Jerusalem, inte minst "Abbas pappa" Stikkan Andersson som nämnde den som personlig favorit. Trots ett livfullt framträdande verkade Sandra Reemer - som annars var en bra artist med stark närvaro - förvånansvärt oengagerad och placeringen blev förvånansvärt låg.

På hemmaplan blev "Colorado" en ytterst moderat framgång och framför allt var den fel låt för att marknadsföra Xandras skiva som musikaliskt drog åt ett mer rockigt och country-betonat håll. Ingen av de andra singlarna slog an och gruppen upplöstes.

Däremot blev "Colorado" en hit i Skandinavien där den engelska versionen sålde bra. Lill-Babs (Sverige 1961) spelade in en egen svensk version som även den blev populär och gick in på Svensktoppen.

Bröderna Bolland hade sin största framgång framför sig. "In The Army Now" blev en internationell hit 1981 och en ännu större framgång i en version med Status Quo 1986.

Sandra Reemer fick aldrig någon riktig ordning på sin sångkarriär men förblev ett känt namn i Nederländerna, tidvis som programledare i tv. 2000 bildade hon trion Dutch Divas tillsammans med Marcha (Nederländerna 1987) och Maggie MacNeal (Nederländerna 1974 och 1980).

I början av 2017 offentliggjorde sångerskan att hon drabbats av bröstcancer och i juni samma år avled Barbara Alexandra Reemer i en ålder av 66 år.Xandra / Colorado (Nederländerna 1979)
12:e plats av 19 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar