1 juli 2017

De eerste keer / Nederländerna 1996

Det blåste nya vindar inför ESC i Oslo 1996 och endast värdlandet var garanterat en plats i finalen medan alla andra kandidater tvingades kvala in genom en intern semifinal anordnad i slutet av mars. Där fick en jury i varje deltagarland rösta på samtliga tjugonio kandidater efter att ha lyssnat på låtarna på kassettband varefter sju bidrag slogs ut utan att någonsin ha visats upp för den internationella tv-publiken.

Nederländerna hade fått stå över i Dublin året innan och när platsen i ESC inte var garanterad verkar de ha dragit ned rejält på såväl budgeten som ambitionerna. Den nationella finalen blev istället en liten studioproduktion - så liten att orkestern inte fick plats utan fick sitta i en annan studio. Däremot fick tittarna mycket sändningstid för pengarna.

Fem artister hade valts ut på förhand och var och en av dem fick en egen privat semifinal under veckan där de fick sjunga sina tre kandidater varav publiken röstade en vidare till lördagens final. Gina de Wit, Clau'dya's, Roland Verstappen, Lucretia van der Vloot samt Maxine & Franklin Brown var de fem som gjorde upp om guldet.

Finalen var ändå något av ett mästerprov på hur man kokar soppa på en spik. Om man gör en billig lågbudgetfinal kan det ändå genomföras snyggt och tv-mässigt. Orkestern som inte fick plats i studion syntes ändå på en mängd tv-skärmar i dekoren, vilket gav ett lätt surrealistiskt intryck och viss rymd till det begränsade utrymmet.

Vinnare blev popsångerskan Maxine och den sjungande polismannen Franklin Brown som inte bara lyckades kvalificera sig för Oslo - de fick en med nederländska mått mätt utmärkt placering och en av de största kommersiella framgångar något bidrag från Nederländerna haft på hemmaplan.

Alla älskade duon Maxine och Franklin utom möjligen de själva. Raskt fortsatte de sina karriärer på egen hand utan att någonsin nå upp till samma höjder på nytt. Ibland återförenas de i olika sammanhang och publiken älskar fortfarande "De eerste keer".Maxine & Franklin Brown / De eerste keer (Nederländerna 1996)
7:e plats av 23 bidrag i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar