7 juli 2017

O mie / Moldavien 2013

Pasha Parfeny och hans livliga bakgrundsgrupp hade gjort succé och blivit mångas favorit i Baku. Det var inte särskilt förvånande att han skulle ställa upp på nytt, men nu nöjde han sig med att skriva en låt och spela piano i bakgrunden.

Istället fick en av hans tidigare körsångerskor ta plats i rampljuset. Aliona Moon (egentligen Munteanu, men det lät kanske inte tillräckligt mycket som ett popstjärnenamn) hade tidigare sjungit i trion Thumbs Up och vunnit flera priset vid olika musikfestivaler runt om i hemlandet och i Rumänien.

Trots att där fanns större förhandsfavoriter vann Pasha och Aliona för andra året i rad och genomförde nu ett ganska ovanligt språkbyte. I den nationella ligan hade man sjungit på engelska men den engelska texten ansågs inte riktigt hålla måttet och man bytte istället till rumänska.

Den engelska originalversionen innehöll en fånig men lite gullig referens till de teorier som spritt över världen om att Mayaindianerna skulle ha förespått jordens undergång i december 2012, så språkbytet var nog ett smart drag.

Den rumänska texten "O mie" ("Tusen") var dessutom mer poetisk och sofistikerad, och Aliona lät betydligt mer självsäker på det egna språket. Ett ganska slagkraftigt argument varför länder hellre borde sjunga på sina egna språk än på halvdan engelska.

Redan i den nationella finalen hade Aliona Moon använt en klänning som man projicerat bilder på, precis som Azerbajdzjan gjort året innan. I Malmö hade man pumpat upp klänningen ett par grader och lät den växa upp i himlen medan eldsflammor steg upp längs med den. Tittarna blev förtjusta - eld och lågor, om man så vill - och placeringen blev densamma som året innan.

Språket som talas i Moldavien är rumänska men enligt 1994 års konstitution var landets enda officiella språk "moldaviska" - en term som använts under sovjettiden för att distansera republiken från Rumänien. 2013 slog Moldaviens högsta domstol fast att landets språk ändå är rumänska och inget annat.Aliona Moon / O mie (Moldavien 2013)
11:e plats av 26 bidrag (final) i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar