17 juli 2017

Pump pump / Finland 1976

I den gamla världen - innan internet fanns tillgängligt för massorna - rörde sig trender och popfenomen ändå fritt över gränserna, om än lite långsammare. Under 1974 lanserades den nya modedansen The Bump som i likhet med exempelvis twist var lätt att lära sig och som snart erövrade världens dansgolv.

Året efter dansade man Bump överallt och låtar som "Do You Wanna Bump?" med Boney M och "Lady Bump" med Penny McLean - som också var medlem av den framgångsrika discotrion Silver Convention (Västtyskland 1977) - låg på listorna världen över.

Slutligen letade sig The Bump även in i 1976 års finska uttagning där någon så oväntad som Fredi (Finland 1967) hade tagit flugan till sitt hjärta. "B" är en krånglig bokstav på finska så där dansade man "Pump" istället och tillsammans med kompgruppen Ystävät (Vännerna) lyckades Fredi sätta bra fart på sin låt.

Ystävät var inte vilken samling som helst: Anneli Koivisto var ena halvan av oerhört populära Koivistolaiset (Finland 1971), Titta Jokinen var en sprudlande och eftertraktad skådespelerska och sångerska, Irma Tapio var känd sedan barnsben och Antti Hyvärinen var en av landets mest lovande musiker och låtskrivare. Inget under att den samlingen avgick med segern.

Alla var inte överlyckliga och när vinnaren ropats ut hoppade en person ur studiopubliken upp på scenen och gjorde sig lustig över låtens enkelhet och - gissningsvis - kommersiella tilltal.

Skrattar bäst som skrattar sist - skivan blev mycket populär på hemmaplan och man spelade in en lättsam och underhållande video i Yles studior. I ESC sjöng man på engelska och uppträdde som Fredi & The Friends - underligt nog fortsatte man att sjunga "pump" istället för "bump" också i den engelska versionen. (Däremot var det bump som gällde i låtens fantastiska tyska version.)

På scenen i Haag levererade finländarna som om det gällde livet - inte minst Anneli Koivisto går fullständigt bananas i sista refrängen - och det viskades att Finland kunde ha vissa chanser att överraska världen. Möjligen var resten av Europa redan lite trötta på att dansa bump och det blev bara en mittenplacering till slut, men hemma i Finland har "Pump pump" fått evigt liv och blivit en odödlig kultklassiker.

Medan gruppen repeterade inför Haag lekte Fredis och Irma Tapios döttrar med varandra och blev goda vänner. I början av 1990-talet bildade Hanna-Riikka Siitonen och Nina Tapio duon Taikapeili som fick en stor hit med "Jos sulla on toinen". Båda två har dessutom sjungit i kören bakom flera finska bidrag genom åren.

Matti "Fredi" Siitonen avled i april 2021 i en ålder av 78 år.

Uppdaterad 24 april 2021Fredi & The Friends / Pump pump (Finland 1976)
11:e plats av 18 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar