13 juli 2017

Everything / Grekland 2006

Anna Vissi hade haft en ganska bra karriär också tidigare men i början av 1990-talet hittade hon en ny växel och gick snabbt från att vara en popsångerska i mängden till att bli den obestridda drottningen av grekisk musik. Hon spelade musikal, hennes skivor sålde i ofantliga mängder och hon hade gjort ett par åtminstone ganska lyckade försök att slå sig in på den internationella marknaden.

När Grekland för första gången skulle stå värd för ESC kunde hon inte motstå frestelsen och när ERT erbjöd henne att sjunga samtliga låtar i den nationella finalen beslutade hon sig för att ställa upp en tredje gång efter 1980 och 1982.

Trots att Anna tidigare försökt övertyga den utländska skivpubliken med mer poppiga låtar - som "Everything I Am" och "Call Me" - matchades balladen "Everything" fram som vinnare av den grekiska finalen. Bidraget var storslaget och bombastiskt och gav sångerskan stort utrymme för att demonstrera sina vokala färdigheter.

Videon var påkostad och snygg men också kontroversiell. Många ansåg att den målade en för negativ bild av Grekland och inte minst av grekiska män.

Inför finalen hade grekisk media endast ögon för den egna kandidaten och det var lätt att tro att Anna Vissi stod inför en promenadseger. Kanske att självförtroendet tog över en smula och när det väl gällde spelade superstjärnan över en hel del på scenen och framstod inte alls som någon självklar kandidat.

Poängräkningen blev ett bryskt uppvaknande för hemmapubliken och "Everything" var aldrig i närheten av att blanda sig i någon toppstrid. Till slut blev det inte ens personbästa för Anna Vissi. Det spelar kanske inte så stor roll när man är sitt lands största stjärna och än idag består populariteten.

Däremot tog Anna Vissi en paus i sitt samarbete med ex-maken Nikos Karvelas (som skrivit "Everything" och de flesta av hennes stora hits) och de skulle inte göra musik tillsammans på nytt förrän de släppte "Agapi ine esi" fyra år senare.Anna Vissi / Everything (Grekland 2006)
9:e plats av 24 bidrag (final) i Aten

2 kommentarer:

  1. One of my favorite diva entries ever! I still listen to it today.

    SvaraRadera
  2. Älskar den här låten och det här bombastiska framträdandet. Håller än idag

    SvaraRadera