9 juli 2017

Ce soir-là / Monaco 1960

François Deguelt hade flyttat till Paris för att slutföra sina studier och arbetade som bäst på en examen i filosofi då längtan till ett liv på scenen tog över. Han började sjunga i en kabaré på Montmartre för att sedan turnera Frankrike runt. 

Med tiden började han skriva egna sånger och 1956 tilldelades han ett av den franska musikvärldens tyngsta pris - av akademien Charles-Cros - för en av sina EP-skivor.

1958 tvingades han ta en paus från karriären och kasta sig ut i en brutal verklighet då han kallades in för militärtjänstgöring och stationerades till Algeriet, där den franska armén redan i tio år utkämpat ett blodigt krig för att hindra det nordafrikanska landet från att bli självständigt. Mer blod skulle flyta innan fransmännen gav slaget förlorat 1962.

Nyligen hemkommen från Algeriet valdes han ut att representera Monaco vid ESC i London. Det lilla furstendömet hade debuterat året innan och kommit på allra sista plats, så nu gällde det att sikta lite högre.

"Ce soir-là" ("Den där kvällen") var en snygg och effektiv chanson som landade på bronsplats i ESC och som hjälpte till att återuppliva François Deguelts stjärnstatus. Senare samma år uppträdde han som affischnamn på stora prestigefyllda scener som Bobino och Olympia.François Deguelt / Ce soir-là (Monaco 1960)
3:e plats av 13 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar