5 juli 2017

Portugal no coração / Portugal 1977

Få saker triggar fosterlandskärlek på samma sätt som en revolution. Varje år sedan 1974 - då armén gjort uppror och gjort slut på diktaturen - hade man i sina ESC-bidrag hyllat det egna landet och den nya ordningen på olika sätt.

Den nya friheten skulle visa sig svårare att få till stånd än vad man först hade hoppats på och det sena 1970-talet präglades av politisk instabilitet och politiskt kaos istället för det samförstånd man skulle ha hoppats på.

I den portugisiska melodifestivalen 1977 tog sig friheten uttryck i att tittarna inte bara fick välja vinnare genom att skicka in vykort till RTP - varje bidrag framfördes två gånger av olika artister så att tittarna dessutom fick välja artist.

Vinnarlåten "Portugal no coração" ("Portugal i mitt hjärta") var ännu en oförblommerad hyllning till hemlandet som sträcker ut en hand åt alla och envar, som ger oss bröd och som är hjärtat som bultar i alla våra sånger.

Den hade även framförts av Gemini (Portugal 1978) men det var gruppen Os Amigos som skickades till London. Här syntes två gamla bekanta - Fernando Tordo (Portugal 1973) och Paulo do Carvalho (Portugal 1974) - och sångerskan Ana Bola skulle dyka upp på nytt i kören bakom Portugal 1981.

Trots att man i likhet med Österrikes Schmetterlinge samma år befann sig långt ut till vänster på det politiska spektret verkar portugiserna ändå ha sneglat lite på sina konkurrenter och tagit en del kommersiella hänsyn inför London.

Då årets trend var låtar i discostil snarare än folkmusik arrangerade man helt enkelt om sin låt och öste på med discostråkar i Wembley. Gissningsvis gav satsningen några fler poäng än vad originalet skulle ha gjort men ESC-versionen spelades dessvärre aldrig in på skiva.Os Amigos / Portugal no coração (Portugal 1977)
Delad 14:e plats av 18 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar