27 juli 2017

Believe Me / Ryssland 2004

Julia Stanislavovna Savitjeva hade börjat sjunga, dansa och skådespela som väldigt ung och som 16-åring deltog hon i den andra omgången av tv-talangjakten Fabrika Zvezd ("Stjärnfabriken"), som var en rysk variant på spanska Operación Triunfo. Där gick det inte så värst bra och unga Julia slogs ut redan i semifinalerna.

Som alla vet är det inte säkert att det är vinnaren i talangjakter som lyckas bäst. Den framgångsrike producenten Maxim Fadeev hade fått ögonen på henne och såg mängder av potential i tonåringen. Hon fick spela in ett par singlar som alla slog an väl hos publiken och blev stora hits. Det hade ju funkat bra med unga flickor året innan och rysk tv valde ut henne att representera landet vid ESC i Istanbul.

I förhandsvideon var Julia stylad som en annan populär tonårsidol - kanadensiska Avril Lavigne - och låtsades spela gitarr inför en jättelik publik som rätt uppenbart var inklippt från något annat sammanhang.

I Istanbul hade man satsat på att ge Julia en annan stil istället: hon fick utföra en rätt komplicerad dans tillsammans med fyra barbröstade dansare, målade i olika färger. Under repetitionerna verkade den unga stjärnan bli allt mer stressad över att numret inte föll på plats och såväl dansen som sången led ju längre veckan fortskred.

Dessutom fungerade bildregin förvånansvärt dåligt när producenten flera gånger underligt nog valde att inte visa de rörelser dansarna utförde. I rutan såg det överkoreograferade numret påfallande stillastående ut.

För att göra illa värre smälte dansarnas kroppsmålning i det starka strålkastarljuset och röd färg smetade av sig på Julias arm. Flera tittare lär ha ringt till sina tv-bolag för att förvissa sig om att den ryska sångerskan inte blödde på riktigt.

Trots att den bara gick sådär i Istanbul blev "Believe Me" ännu en hit på hemmaplan och till skillnad från många andra som hittats via olika talangjakter visade sig Julia Savitjeva vara ett bestående fenomen med sju album och flera listettor på meritlistan.Julia Savitjeva / Believe Me (Ryssland 2004)
11:e plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar