30 juni 2017

Horehronie / Slovakien 2010

Landets comeback i Moskva hade inte blivit någon succé men Slovakien hängde kvar i tävlingen och anordnade en stor nationell final där finalisterna sållats fram via två semifinaler. När det i slutändan blev det dött lopp mellan två låtar - "Horehronie" och "Emotions" - fick tittarna sista ordet och Kristína var deras stora favorit.

Kristína Peláková hade slagit igenom två år tidigare och gjort sig ett namn i den slovakiska underhållningsbranschen. Nu kom det stora genombrottet och vinnarlåten gick upp i topp på den nationella airplaylistan och blev en stor hit.

Horehronie är en region i centrala Slovakien där träden enligt texten är vackrare än någon annanstans och där all smärta och sorg en vacker dag ska försvinna för evigt upp i bergen. Slovakisk tv kryddade sin förhandsvideo med vackra bilder från regionen och det lokala turistrådet tackade och tog emot.

En och annan trodde nog att Kristína skulle ta sig till final åtminstone men när det väl gällde blev numret kanske lite onödigt mörkt och murrigt i färgen och körsångerskan lite väl uppsluppen i sitt solo. Dessutom hade man oturen att lottas precis intill Finland som harvade i samma folkloristiska åker och i slutändan blev Slovakien rejält akterseglat och kom än en gång näst sist.

Kristínas popularitet påverkades inte nämnvärt av misslyckandet i Oslo och senare samma år låg hon åter etta på den slovakiska hitlistan med sin uppföljarsingel.Kristína / Horehronie (Slovakien 2010)
16:e plats av 17 bidrag (semifinal) i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar