14 juni 2017

Et bonjour à toi, l'artiste / Frankrike 1975

I 1970-talets början var Frankrike den verkliga tungviktaren i Eurovision Song Contest med fyra segrar i bagaget och nästan bara bra placeringar. Dessutom levererade man starka bidrag för Monaco och Luxemburg i princip varje år. Men nu hade deras stjärna börjat dala och resultaten blev allt sämre.

1974 var året då allting skulle vända. Internt valde man ut Dani - en spännande artist som mest rört sig i avantgardistiska kretsar - och en riktigt stark låt. Hur "La vie à 25 ans" skulle ha stått sig i konkurrensen får vi dessvärre aldrig veta. Fyra dagar före finalen i Brighton avled republikens president Georges Pompidou, landssorg utlystes och ORTF tvingades dra sig ur tävlingen med rekordkort varsel.

Som lite plåster på såren fick Dani skicka in ett nytt bidrag till 1975 års interna uttagning, men hennes låt "Comme un boomerang" - skriven av Serge Gainsbourg (1965, 1967, 1990) - ansågs på tok för provokativ och refuserades. Istället fick hon tävla med den slätstrukna "Paris Paradis" - skriven av Christine Fontane, som även skrivit hennes låt 1974 - som högst väntat valdes bort.

Till Stockholm skickade man Nicole Rieu - en talangfull 26-åring som efter ett antal singlar lockats över till skivbolaget Barclay som trodde starkt på henne. Hon hade spelat in ett påkostat debutalbum med en del egenhändigt skrivna låtar och ESC sågs som ett utmärkt tillfälle att lansera skivan med buller och bång.

Under repetitionerna i Stockholm var fransmännen missnöjda med hur orkesterns pianist spelade det långa och viktiga solot som inledde låten och till sist slog sig dirigenten Jean Musy själv ned vid flygeln för att få det att låta rätt.

Nicole Rieu har flera gånger berättat i intervjuer om hur nervös hon är och hur besviken hon var på sig själv för att hon inte sjungit bättre. Trots att placeringen var Frankrikes bästa på fem år hade delegationen tydligen förväntat sig mer.

Bidraget blev ändå en succé på många sätt. Nicoles album blev en framgång och hon etablerade sig som ett stort namn på den franska musikscenen medan kompositören Jeff Barnel i sin tur blev kraftigt efterfrågad och skrev ett stort antal framgångsrika låtar, inte minst för stjärnan Dalida.

"Comme un boomerang" skulle förbli bortglömd i många år, men när Dani 2001 spelade in den i duett med Étienne Daho blev den en stor hit och hjälpte till att cementera Danis ställning som kultartist.Nicole Rieu / Et bonjour à toi, l'artiste (Frankrike 1975)
4:e plats av 19 bidrag i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar