28 juni 2017

Il doit faire beau là-bas / Frankrike 1967

Noëlle Cordier hade debuterat på scen och på skiva som 20-åring 1965 och hade fått ett par låtskrivares och producenters ögon på sig men väntade ännu på den stora chansen. 1967 verkade den ha kommit då låtskrivarna Hubert Giraud och Pierre Delanoë skrivit inte bara en utan två starka låtar för henne som skulle skickas in till fransk tv:s interna ESC-uttagning.

Alla verkar ha varit bergsäkra på att "Il est mort le soleil" ("Solen har dött") skulle väljas ut av juryn, men till Noëlles stora besvikelse och ilska bestämde sig skivbolaget i sista stund för att ge bort den låten till Nicoletta som var ett större namn. Noëlles stora chans verkade ha gått hennes näsa förbi.

Hursomhelst fanns det vissa saker man inte borde sjunga om i popmusik 1967. På ORTF tyckte man inte att en sång om döden passade in i sammanhanget och slutändan fastnade man ändå för Noëlle och "Il doit faire beau là-bas" - en underbart svärtad sång med en av alla tiders allra mest bittra texter.

"Det är säkert vackert där borta där du är" sjunger Noëlle innan hon konstaterar att det bara regnar utanför hennes fönster. Texten fortsätter: "När du gav dig av var det för att bli lycklig, om du lyckats är det ju roligt för dig" innan sångerskan brister ut i ilsken tirad om hur hon hatar alla människor hon ser eftersom de aldrig pratar med henne om honom. Om han tänker komma tillbaka bör han inte vänta för länge, för textens jag känner hur livet flyr iväg från henne.

Smakfullt arrangerat och utmärkt sjunget gjorde det franska bidraget ett visst intryck i Wien och landade på en tredje plats. Låten blev en viss kommersiell framgång och spelades in av flera andra artister, bland andra Michèle Torr (Luxemburg 1966, Monaco 1977) och Tonia (Belgien 1966).

"Il est mort le soleil" blev däremot en rungande succé för Nicoletta och låten fick vingar och spreds över världen då Ray Charles spelade in den på engelska.

Noëlle Cordier förblev ett känt namn genom 1970-talet. 1973 hade hon en av huvudrollerna i rockoperan "La Révolution française" och året efter fick hon en megahit med "Tu t'en vas" tillsammans med Alain Barrière (Frankrike 1963). 1977 hade hon en stor framgång i Quebec med "Mon cœur pour te garder" och året efter kom hon fyra i den franska uttagningen med "Tombe l'eau".

Trots allt detta verkar hon aldrig riktigt ha hittat någon riktig linje i sin karriär och 1981 drog sig Noëlle Cordier tillbaka från offentligheten. I ett par intervjuer har hon antytt att ett par mindre lyckade samarbeten med producenter som inte delade hennes visioner helt enkelt fick henne att tröttna på hela branschen.Noëlle Cordier / Il doit faire beau là-bas (Frankrike 1967)
3:e plats av 17 bidrag i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar