13 juni 2017

All Out Of Luck / Island 1999

Island hade imponerat stort på de flesta delegationsledare och producenter på plats i Dublin 1997 med sitt vågade och visuella nummer, men de bakåtsträvande jurygrupperna hade gjort tummen ned och Paul Oscar hade fått nöja sig med en tjugonde plats. Troligen hade hans krattande i manegen hjälpt till att bereda väg för Dana Internationals seger året efter, men Island fick stå över 1998 års tävling.

Man kände nog ändå på sig att man hade något på gång, så man fortsatte att välja bidrag internt och inför finalen i Jerusalem hade man bestämt sig för att satsa på en ung sångerska som framför allt gjort lycka i en mängd musikaler på hemmaplan.

Selma Björnsdóttir hade gjort sin scendebut redan som sjuåring men hade sedan lagt musiken på hyllan för att studera språk och historia. Utan att hon visste det skickade en kompis in en inspelning av hennes sång till en talangjakt, där hon vann en av rollerna i Jesus Christ Superstar. Snart nog fick hon andra stora roller i West Side Story och inte minst Grease, som blev hennes stora genombrott.

Selma fick själv fria händer att välja ut sitt bidrag och bland en mängd kandidater fastnade man för "All Out Of Luck" - ännu en riktigt samtida popkaramell. Så snart som videon premiärvisats på RÚV gick ett sus genom Europa och Island blev snabbt hela tävlingens stora förhandsfavorit.

Nästan in i det sista duellerade Selma med Sveriges Charlotte Nilsson om segern innan svenskan drog ifrån på slutet. Efter finalen gjorde Selma inget för att dölja sin besvikelse och till den församlade pressen sa hon att hennes låt pekade mot framtiden medan vinnarlåten blickade tillbaka. Publiken på plats verkar ha hållit med och efter segern fick Sverige ett svalt mottagande i tävlingslokalen.

Dessvärre slarvades såväl singeln som Selmas påföljande album bort av skivbolaget Universal och den tänkta internationella framgången uteblev. Hemskt synd, då exempelvis uppföljaren "Hitgirl" borde haft stor hitpotential. Däremot blev "I Am" årets mest sålda skiva på Island och Selma blev landets hetaste popstjärna.Selma / All Out Of Luck (Island 1999)
2:a plats av 23 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar