16 juni 2017

Let's Get Loud / Estland 2005

När de estniska tittarna för första gången fått välja vinnare på egen hand med hjälp av sina telefoner hade deras utvalda låt floppat i ESC och Estland hade missat finalen i Istanbul. En gång är ingen gång och ännu en gång öppnade ETV telefonslussarna för att låta allmänheten välja bidrag.

Det var helt klart goda nyheter för Sven Lõhmus - en ung producent och låtskrivare som haft mycket svårt att göra sig gällande i den estniska finalen. För det mesta hade juryn som valde ut bidragen haft väldigt lite till övers för hans kommersiella och lättsamma stil, helt oavsett hur populära hans låtar var bland publiken.

Nu skulle han slå till och lyckas rejält: han fick två låtar genom nålsögat och publiken öste kärlek över dem båda och till slut kom Svens båda bidrag etta och tvåa i tävlingen. Men själv tyckte han nog ändå att de båda kandidaterna placerat sig i fel ordning.

Vinnaren var en glad och ungdomlig popbagatell, piggt framförd av tjejkvartetten Suntribe, men det var tvåan - den återhållsamma och sofistikerade "Moonwalk", framförd av Laura Põldvere - som Sven Lõhmus helt tydligt satsat på. Laura fick åka till Kiev i vilket fall, eftersom hon också var en av medlemmarna i Suntribe.

Inför den internationella drabbningen förstärktes Suntribe med en femte medlem och låten mixades om en smula utan att det gjorde någon större skillnad. Hela paketet var för tunt och genomskinligt och Estland missade finalen för andra året i rad. Suntribe splittrades lika snabbt som de bildats och året efter förlorade esterna sin rösträtt och den internationella expertjuryn återinfördes.

Sven och Laura skulle fortsätta ett nära samarbete och har ställt upp ett stort antal gånger i de estniska finalerna. 2017 blev det slutligen seger då Laura sjöng i duett med Koit Toome (Estland 1998) och fick åka till Kiev en andra gång.

Att "Moonwalk" betydde mer än "Let's Get Loud" även för Sven Lõhmus bevisas kanske av att han snart döpte sitt nya produktionsbolag till just Moonwalk.Suntribe / Let's Get Loud (Estland 2005)
20:e plats av 25 bidrag (semifinal) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar