12 juni 2017

Call Me / Bosnien-Hercegovina 2005

Det hade varit svårt att anordna nationella finaler i det splittrade Bosnien-Hercegovina och det verkade som att det gick bättre i ESC varje gång publiken fick mindre att säga till om.

Man gjorde ett sista försök att ta fram det egna bidraget genom en nationell tävling och fjorton bidrag framfördes i en tv-studio i Sarajevo. Vinnaren valdes ut av tittarna via telefonomröstning samt av en expertjury, som givits halva makten var.

När det blev dött lopp mellan Feminnem och Tinka Milinović (med en låt skriven av Ralph Siegel) var det underligt nog experterna som fick sista ordet. Juryns favorit var den mest traditionella schlager som hörts på många år - som en lätt upphottad variant av Aska (Jugoslavien 1982) ungefär. Tinka fick istället representera Schweiz året efter i en musikalisk främlingslegion av artister hopplockade från olika länder.

Feminnem var en trio sångerskor -  Ivana Marić, Neda Parmać and Pamela Ramljak - som alla deltagit i den kroatiska versionen av Idol och som tillsammans fått en hit med "Volim te, mrzim te" ("Jag älskar dig, jag hatar dig"). Pamela Ramljak var född och uppvuxen i Bosnien-Hercegovina, så det fanns även en länk till landet de representerade.

"Zovi" var en snudd på vansinnigt traditionell gladschlager, signerad den kroatiske ESC-fantasten Andrej Babić. Originaltexten handlade om kärlek och brustna hjärtan, men inför finalen i Kiev skrevs en engelsk version som något lite höll fast vid originalidén men som mest av allt var en hyllning till Eurovision Song Contest som fyllde femtio år. Texten hängde visserligen inte riktigt ihop men det skyldes över rätt bra av trions glada humör.

Förhandsvideon hyllade inte bara ESC utan även Abba - det här var en soppa med väldigt många ingredienser i - och fick en hel del av fansen på plats i Kiev att gå runt och mässa "Hallooo? Kopenhagen?" med gälla röster i tid och otid.

På scenen försvann det mesta av humorn som funnits i videon och allt som fanns kvar i slutändan var en karismatisk grupp som skulle förtjänat en betydligt starkare låt.Feminnem / Call Me (Bosnien-Hercegovina 2005)
14:e plats av 24 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar