7 juni 2017

Romeo / Norge 1986

Norge hade vunnit på sitt tjugofemte försök och hamnat i en riktig Bobby-chock. Andra länder har väntat längre på sin första viktoria än norrmännen, men få av de andra har någonsin fått dras med samma stämpel som förlorare. Äntligen var förbannelsen bruten.

Städer över hela landet ville naturligtvis stå värd nu när Norge skulle få visa upp sig inför hela Europa. För att allting skulle gå rätt till lät NRK tillsätta en utredning om vilken stad och konsertlokal som var bäst lämpad för arrangemanget. Så fort utredningen var färdig meddelade man att finalen skulle förläggas till Bergen och den relativt nya Grieghallen.

Tråkigt nog för cheferna läckte rapporten snart nog ut och visade att kommittén istället helhjärtat ställt sig bakom Stavanger, där det fanns ett nytt och stort och lämpligt komplex. Som plåster på såren fick Stavanger istället ta hand om den nationella finalen som ironiskt nog hölls inför en mycket större publik än själva ESC.

Vinnare blev Ketil Stokkan, en 30-åring från Harstad med ett förflutet i gruppen Zoo som haft stora hits, bland annat med "Evig ung". Tre år tidigare hade han startat en solokarriär genom att komma tvåa i den norska finalen med "Samme charmeur".

Ketil Stokkan fick hjälp på scenen av en hyfsat dansant tremannakör - där man bland annat kan känna igen Frank Ådahl (Sverige 1990) - samt dansarna Olav Klingen och Jonny Nymoen från The Great Garlic Girls. Det var första gången något land visat upp drag show i ESC och det skulle dröja ända till Sestre (Slovenien 2002) innan det hände på nytt.

I Bergen saknade framförandet något av den stuns som funnits i den nationella finalen och till hemmapublikens stora besvikelse fick "Romeo" nöja sig med en blygsam tolfteplats. Kanske att tvåan i Stavanger - Jørn Hoel med den internationellt klingande "Inkululeko" - hade klarat sig bättre i konkurrensen? Åtminstone blev låten en stor hit på hemmaplan.

Ketil fick åtminstone spela in en kul video till låtens engelska version och skulle snart vara tillbaka i den internationella finalen på nytt.Ketil Stokkan / Romeo (Norge 1986)
12:e plats av 20 bidrag i Bergen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar