18 juni 2017

Nomads In The Night / Litauen 2008

Litauen hör sällan till Europas mainstream i några som helst sammanhang och man skiljer ofta ut sig språkligt, kulturellt och politiskt. Trogna följare av Eurovision Song Contest har sannolikt noterat att litauerna även där oftast går sina egna vägar.

Det kan man väl säga att Jeronimas Milius också gjorde. Den långhårige 24-åringen jobbade egentligen som kundansvarig på en telekommunikationsfirma men sjöng vid sidan om i rockbandet Soul Stealer. Hans egenhändigt skrivna låt skvallrade om att hans hjärta klappade för annat än kundservice och hårdrock och "Nomads in the Night" var en ofantligt bombastisk och dramatisk ballad som skriven för någon lokal, känslostormande musikal.

Att hårfagre Jeronimas och hans sång om hur månen är hans enda vän och sällskap hade hamnat i helt fel sammanhang tvivlade just ingen på och högst förutsägbart stannade Litauen i semifinalen. Den unge sångaren kände sig ändå uppmuntrad av erfarenheten och bestämde sig för att skola sin röst också för klassisk sång.

Sedan dess har han spelat stora roller i "Aida" och "Jesus Christ Superstar" - en favorit för många ESC-deltagare. 2013 deltog han i "Auksinis balsas" ("Den gyllne rösten") på litauisk tv där deltagarna fick visa sig på styva linan i en mängd olika genrer - rock, pop, opera, funk - och där slog han ut all konkurrens och vann i stor stil.Jeronimas Milius / Nomads In The Night (Litauen 2008)
16:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Belgrad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar