27 mars 2017

Solayoh / Vitryssland 2013

Det är inte så lätt att vara popstjärna. Särskilt inte om det inte räcker med att tilltala den stora publiken utan även en och annan nyckfull diktator. Det vet vitryska Alyona Lanskaya bättre än de flesta.

Hon sågs som en lovande talang efter att ha vunnit den prestigefyllda sångtävlingen Slavianski Bazaar i Vitebsk 2011 och ställde raskt upp i den nationella uttagningen till ESC som hon också vann med "All My Life". Vägen till Baku borde ha legat öppen men snart nog började det gå rykten att röstningen var uppgjord och självaste president Lukasjenko själv startade en utredning av ärendet.

Kanske hade Lanskayas management fuskat, men frågan är om inte republikens president borde ha viktigare saker att ägna sig åt. Vill man bekämpa korruption i Vitryssland finns de betydligt mer akuta områden att börja på än just schlagerfestivalen. Den vitryska schlagerdetektivbyrån slog fast att det faktiskt varit fusk med i bilden och Alyona diskades.

Skam den som ger sig och året därpå var sångerskan tillbaka som en slavisk Kylie och vann på nytt med "Rhythm Of Love". Nu slapp hon anklagas för falskspel men inte heller nu fick hon ha sin seger i fred. Snart meddelades det att vinnarlåten skulle bytas ut.

Istället skickades Alyona till Malmö med den betydligt kitschigare "Solayoh", skriven av belgaren Marc Paelinck (Belgien 2002 och 2004, Malta 2009). Alyona verkade inte särskilt bekväm med sin nya låt, men när den presidentkontrollerade televisionen bestämt sig för att byta ut ens låt har man kanske inte så mycket att sätta emot.

Åtminstone tog sig den nya låten till final, något Vitryssland bara gjort två gånger tidigare. Alyona släppte en andra skiva efter ESC men verkar sedan dess ha sökt sig alltmer bort från hemlandet och ut på den ryska marknaden istället.

I november 2019 bestämde det svenska utrikesdepartementet att landet ifråga ska heta Belarus även på svenska men då den här bloggen enbart handlar om bidrag som tävlat före det officiella bytet används Vitryssland istället.Alyona Lanskaya / Solayoh (Vitryssland 2013)
16:e plats av 26 bidrag (final) i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar