12 mars 2017

Keep Me Warm / Finland 1974

Det var bara en liten överraskning att blott 20-åriga Carita Holmström vann den finska finalen - den sista som sändes i svartvitt - framför näsan på ett helt batteri av stora och aktade sångstjärnor. Året innan hade hon släppt sin första LP, med låtar hon skrivit och arrangerat själv, och blivit kritikernas älskling.

Genombrottet hade legat runt hörnet i flera år redan. Som 15-åring hade hon fått sitt första skivkontrakt, men bolaget Scandia visste inte vad de skulle göra med det begåvade flickebarnet och lät henne sjunga samma översatta schlagerlåtar som de flesta andra artister också hade på repertoaren.

"Älä mene pois" ("Gå inte bort") hade Carita inte skrivit själv men den passade bra in i hennes repertoar. Den var ingen typisk schlager utan ett mer sofistikerat stycke som framför allt levde högt på sitt eleganta arrangemang.

I Brighton såg många Finland som en outsider men när det väl gällde blev det snålt på poängkontot. Den engelska texten av Frank Robson satt kanske inte riktigt lika bra som det finska originalet och orkestern fick inte till arrangemanget lika bra som på skivversionen.

Carita släppte ännu en kritikerrosad året efter men blev aldrig någon storsäljare bland de breda folklagren. Hon är en mångsidig och begåvad musiker som släppt åtskilliga album, ofta med en viss prägel av jazz, och som skrivit två musikaler och en kammaropera.


Carita / Keep Me Warm (Finland 1974)
13:e plats av 17 bidrag i Brighton

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar