24 mars 2017

Új név egy régi ház falán / Ungern 1995

Ungerns debut hade i sanning varit imponerande - nu gällde det att visa att man faktiskt var en stor musiknation som kunde göra sig gällande i europeisk konkurrens. Det borde inte ha varit så svårt egentligen med tanke på att ESC 1995 skulle visa sig vara en av de svagaste upplagor tävlingen skådat.

Istället för att använda sig av sin gamla sångfestival som gett fin utdelning året innan valde man ut såväl låt som artist internt på tv-huset i Budapest. Kanske lät man sig hänföras av den suggestiva texten då man valde ut sin vinnare?

Medvetet diffus berättar texten om en gammal vän som håller på att försvinna. På det gamla numret svarar ingen, på det gamla husets vägg hänger ett nytt namn. Textens jag lurpassar på sin vän i mörkret på en teater i hopp om att få se det välbekanta ansiktet. Om de inte träffas nu kanske ingen mer chans ges.

Ett litet drama på tre minuter som tyvärr går helt förlorat för den som inte förstår ungerska. Den långa, mörka versen hänger dessutom ihop ganska dåligt med den förvånansvärt glada refräng som ändå följer.

Csaba Szigeti var mest känd som musiker i olika band och var kanske inget direkt unikum till scenpersonlighet. När irländsk tv filmade hans vykort för programmet tog de honom till kusten en sällsynt kall och blåsig dag, varpå sångaren drabbades av en svår förkylning och knappt klarade av de högre tonerna i sin sång.

Valet att uppträda iförd mörka glasögon fick flera kommentatorer - bland annat Claes-Johan Larsson och Lisa Syrén på Sveriges Radio - att undra om sångaren möjligen var synskadad, vilket han inte är.

Tre poäng och näst sista plats blev facit. Csaba fortsatte sin bana som musiker och kompositör och har bland annat skrivit musiken till flera ungerska tv-program. Värt att notera är att låten levt sitt eget liv hemma i Ungern och är en välkänd och omtyckt sång än idag, även om få förknippar den med ESC.

Redigerad 30 mars 2020Csaba Szigeti / Új név egy régi ház falán (Ungern 1995)
22:a plats av 23 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar