26 mars 2017

Comé-comédie / Frankrike 1972

Yvette Baheux - född i Paris en månad innan de allierade befriade den franska huvudstaden från ockupationsmakten - hade börjat sjunga ganska sent i sin karriär. Som tonåring hade hon jobbat på en cirkus som trapetskonstnär och senare inledde hon en framgångsrik bana som dansös på flera berömda etablissemang.

Först som 27-åring spelade hon in sin första skiva - "Monsieur l'étranger" skriven av Frédéric Botton blev en framgång och gjorde Yvette känd under sitt artistnamn Betty Mars. Hennes dramatiska sätt att sjunga förde tankarna till Édith Piaf, och kändes kanske lite gammaldags redan då.

Botton skrev också "Come-comédie", som valdes ut att representera Frankrike vid ESC i Edinburgh året efter. Sången var en verkligt ärkeklassisk fransk vals som även den blev populär i sitt hemland, även om den internationell juryn inte direkt kramade sönder den.

Det Betty Mars ändå lyckades med i Edinburgh var att ingjuta en hel del själ och drama i sin rätt triviala lilla låt. Inte minst slutet låter mest som ett olyckligt skri som ger sångens fjäderlätta stämning en egendomlig, mörk subtext.

1974 lånade Betty ut sin sångröst till en film om Piaf och några år senare fick hon åter låta som Piaf i "Elle va chanter" av Alain Barrière (Frankrike 1963). Betty blev inte av med Piaf samtidigt som allt färre var intresserade av att höra henne sjunga i egenskap av sig själv. Anbuden sinade och sångerskan befann sig snart i ekonomiska svårigheter.

In i det sista förberedde hon sin comeback - hon planerade en skiva med sånger om den franska revolutionen - men den sista januari 1989 tystnade musiken när Yvette Baheux hoppade från sin lägenhet i La Défense. Efter tre veckor i koma avled hon, 44 år gammal.Betty Mars / Comé-comédie (Frankrike 1972)
11:e plats av 18 bidrag i Edinburgh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar