16 februari 2016

Stop mens legen er go / Danmark 1966

Danmarks bidrag till finalen i Eurovision Song Contest borde ha en upphöjd och prominent plats i ESC-historien då det bjöd på en minst sagt omstörtande premiär. För första gången fanns personer på scenen vars enda uppgift var att dansa.

En bit in i den struttiga låten kommer ett långt instrumentalt parti där ett glatt par framför den minst lika struttiga "stop-dansen". Om danskarna bara vetat vilket monster de skapat.

Idag är tävlingen full av koreografi och dans och bensprattel men före Ulla Pia Nielsens dansare hade artisterna på sin höjd gjort någon liten piruett bakom sitt mikrofonstativ. En betydande innovation för ESC:s underhållningsvärde.

Tyvärr uppskattades inte insatsen alls efter förtjänst hemma i Köpenhamn där pressen tyckte att schlager var trams och tog heder och ära av de flesta deltagarna. Samma år fick Danmarks Radio en ny underhållningschef i Niels-Jørgen Kaiser som avskydde ESC och personligen satte stopp för all dansk medverkan.

Året efter lyste Danmark med sin frånvaro och skulle inte göra comeback förrän 1978, då Kaiser lämnat sin post. Då blåste nya vindar och det dansades ganska friskt på scenen.

Ulla Pia fortsatte att leverera schlagerhits fram till början av 1980-talet då hon drog sig tillbaka ur offentligheten. Idag är hon en älskad kultartist vars gamla pärlor ofta plockas fram och upptäcks av nya generationer.



Ulla Pia / Stop mens legen er go (Danmark 1966)
14:e plats av 18 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar