14 oktober 2017

Moustache / Frankrike 2014

När ett nationellt tv-bolag ska välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest har man i princip helt fria händer. Man kan anordna en nationell final eller så kan man välja låt och artist internt. Eller så kan man göra något slags halvmesyr mitt emellan.

France 3 bestämde sig med relativt kort varsel för att låta tittarna välja ut landets bidrag till Köpenhamn. Tre låtar plockades ut i en process där intresserade artister fick skicka in förslag. Det var mindre än en månad från att tävlingen lanserades till att de tre slutliga kandidaterna offentliggjordes. Hade man kanske lite onödigt bråttom i svängarna?

I programmet D'abord les chansons - med Natasha St Pier (Frankrike 2001) som programledare - spelades de tre utvalda bidragen upp och sedan fick tittarna en hel månad på sig att telefonrösta.

Vinnande "Moustache" var ändå en poplåt som kändes radiovänlig och väldigt här och nu, dessutom med en rätt underhållande text om mannen som i princip har allt men ändå önskar sig det enda han saknar - en mustasch.

Om låten var kul ville gruppen Twin Twin - som mycket riktigt innehöll tvillingarna Lorent Idir och François Djemel samt deras kompis Patrick Biyik - vara detsamma. Om man siktar mot stjärnorna kan man åtminstone nå grantopparna, men gruppen nådde knappt ens dit och framstod som lite väl amatörmässiga och putslustiga för att nå hela vägen. Dessutom pratades det en hel del om hur låten delvis var opassande lik "Papaoutai" av belgiske Stromae som nyligen varit en stor hit över hela Europa.

Däremot trodde nog få att "Moustache" skulle landa på allra sista plats i Köpenhamn. Två poäng blev hela utdelningen - en poäng från Finland, en poäng från Sverige. Frankrike hade aldrig tidigare kommit på sista plats under tävlingens nästan sextio år.

Det var inte bara snöpligt för fransmännen, det var ett tråkigt slut för France 3 i ESC. Året efter flyttades tävlingen tillbaka till den betydligt större kanalen France 2.

Twin Twin kastade inte in handduken. De for till New York för att hitta tillbaka till sin ursprungliga punkiga energi, experimentera med nya genrer och för att skriva på ett andra album.Twin Twin / Moustache (Frankrike 2014)
26:e plats av 26 bidrag (final) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar